Hírsaláta

2020. március 5., csütörtök, Belföld

MEGBORUL A ROMÁN EREDET­ELMÉLET? Megtiltották a román hatóságok Alekszej Umnov-Gyenyiszov orosz kutató belépését Romániába, aki azt terjeszti, hogy a dákok a szlávok leszármazottjai – közölte kedden a G4Media.ro hírportál. Oroszország bukaresti nagykövetségének Facebook-bejegyzése szerint a szentpétervári tudóst a bukaresti repülőtérről fordították vissza.

  • Fotó: adevarul.ro
    Fotó: adevarul.ro

Umnov-Gyenyiszov a 2013-ban alapított bukaresti orosz kulturális és tudományos központban készült ismertetni A dák törzsek: kik ők és honnan származnak című tanulmányát. A külképviselet szerint kitiltása miatt a tudós kénytelen volt lemondani a Bukaresti Tudományegyetem régészeti intézetében és a Konstancai Andrei Saguna Egyetemen tervezett előadásait is. A román hírportál magyarázatképpen hozzátette: Umnov-Gyenyiszov pánszláv elméletét, amely szerint a román nyelvnek semmi köze a latinhoz, román honlapokon is terjeszti az orosz hivatalos propaganda, hogy gyengítse Románia és a Nyugat közötti kapcsolatot. (G4Media/MTI)

MASSZÍV ERDŐIRTÁS MÁRAMAROSBAN. Nem újdonság, hogy sehol máshol az országban nincs annyi illegális fakivágás, mint Máramaros megyében, melyből kétségkívül nagyon sok helyi politikus is profitál. Nemrég a környéken járt Costel Alexe menesztett környezetvédelmi miniszter, aki kedden egy sajtótájékoztatón számolt be az elmúlt öt év legnagyobb erdőirtásának nevezett pusztításról. Az utóbbi nyolc évben 340 hektárnyi erdőt, mintegy 100 ezer köbméter fát loptak el Máramarossziget közelében úgy, hogy sem a lakosság, sem a máramarosi hatóságok nem vették észre. A környezetvédelmi tárcavezető számítása szerint a román államot legalább 12 millió lejnyi kár érte, de ennél fontosabb a környezetre mért csapás. Az ügyben a Kolozs megyei erdőőrség tett feljelentést, az ügyiratot pedig múlt héten átvette az ügyészség. (Főtér)

MÉG KÉT FERTŐZÖTT. Egy temesvári személynél diagnosztizálták az ötödik romániai koronavírus-fertőzést. Sajtóinformációk szerint egy 16 éves fiatal fiúról van szó, aki korábban kapcsolatba került azzal a 47 éves temesvári férfival, akinél szintén kimutatták a fertőzést. A hatóságok tudtak erről, éppen ezért már korábban elrendelték a fiatal otthoni elkülönítését. A hatodik fertőzött egy Suceava megyei 71 éves személy, aki egy héttel ezelőtt érkezett haza Romániába az olaszországi Lombardia tartományból. A férfit a jászvásári járványkórházba szállították. Romániában eddig 6 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, az első fertőzöttet pedig már hétfőn gyógyultnak nyilvánították és hazaengedték. (Transindex)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2020-03-05: Belföld - :

Leonard Azamfirei marad a rektor

Harmadik rektori mandátumát kezdheti meg a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) élén Leonard Azamfirei professzor. A George Emil Palade Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemmé átnevezett multikulturális tanintézet versenyvizsga útján választotta ki kedden az új rektorát, Leonard Azamfirei volt az egyedüli jelölt a tisztségre.
2020-03-05: Belföld - :

Kitüntették az államfőt

A páneurópai eszme megfogalmazója, Richard Coudenhove-Kalergi tiszteletére 1978-ban alapított Coudenhove-Kalergi Európa-díjjal tüntették ki Klaus Iohnannis államfőt.