Magyar méhészegyesület

2020. március 10., kedd, Gazdakör

Létrejött az Erdélyi Magyar Méhész­egyesület. Az alapító okiratot Nyárádszeredában írták alá, tizenhét Kovászna, Hargita és Maros megyei méhész látta el kézjegyével, közjegyző jelenlétében. Az egyesületben Háromszéket Marosi Károly dálnoki lelkész, méhész képviseli.

Az alakuló ülésen jelen volt Deák Mihály, a Romániai Méhtenyésztők Egyesülete Kovászna megyei fiókszervezetének elnöke is. Deák érdeklődésünkre elmondta: sok érdekszervezet létezik, de az új egyesület kimondottan a székelyföldi magyar méhészek érdekeit kívánja képviselni, összefogni. A következő időszakban ki kell alakítani egy egységes szemléletet, meghatározni a prioritásokat, ezzel adva értelmet az egyesület létezésének. Ötletek vannak, de ezeket konkretizálni kell, ez a szervezet vezetőségének feladata, így sok minden függ attól, kik igazgatják az egyesület ügyeit – hangsúlyozta Deák, hozzátéve: az alapító tagok között több fiatal is van, ez lendületet adhat a munkának.

Az alakuló egyesület kinevezett elnöke Balde Ernő, a Nyárádvölgyi Méhészegyesület vezetője. A megfogalmazott célok között szerepel az Erdélyben dolgozó méhészek feltérképezése. Számukra román és magyar nyelven juttatják el a méhészeti törvényt, a későbbi jogszabály-változtatásokat is ismertetik, ugyanakkor segítséget nyújtanak támogatások lehívásához. Próbálnak tenni az erdélyi viszonyokhoz alkalmazkodott, réginek számító barna méhanya megmaradása érdekében, de a lakosság mézfogyasztási szokásain is változtatni szeretnének – a fogyasztás növekedését marketingeszközökkel kívánják elérni. Jelenleg alig fél kilogramm az egy lakosra számított átlagos mézfogyasztás, ha ezt sikerül legalább megkétszerezni, akkor a méhészek gondjainak egy része is megoldódik – hangzott el.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 490
szavazógép
2020-03-10: Gazdakör - Bokor Gábor:

Együttműködést erősítő fórum Csíkszeredában

Idén Csíkszeredában kerül sor március 21-én a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumára. A Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE) által a Hargita Vendégváróban szervezett fórum keretet biztosít a székelyföldi gazdaszervezetek együttműködésének, ugyanakkor az ott meghozott döntések alapozzák meg az SZGE további tevékenységi irányvonalát.
2020-03-10: Gazdakör - Bokor Gábor:

Tovább támogatják a paradicsomtermesztést

Idén is folytatódik a mezőgazdasági minisztérium paradicsomtermesztést támogató programja. Az agrártárca honlapján megjelent adatok szerint az úgynevezett ezerurós támogatást lejben folyósítják az Európai Központi Bank 2019. szeptember 30-i árfolyamán, amikor egy euró 4,74 lejt ért.