Tovább támogatják a paradicsomtermesztést

2020. március 10., kedd, Gazdakör

Idén is folytatódik a mezőgazdasági minisztérium paradicsomtermesztést támogató programja. Az agrártárca honlapján megjelent adatok szerint az úgynevezett ezerurós támogatást lejben folyósítják az Európai Központi Bank 2019. szeptember 30-i árfolyamán, amikor egy euró 4,74 lejt ért.

Eszerint a támogatás összege 14 249 lej lesz. Ez az összeg csökkenhet, ha a rendelkezésre álló keretösszeget – 39,47 millió eurót – a tervezettnél több igénylő között kell elosztani.

A kis értékű (de minimis) támogatásra termelői engedéllyel rendelkező magánszemélyek, engedélyezett magánszemélyek, egyéni és családi vállalkozások, mezőgazdasági tevékenységet folytató jogi személyek pályázhatnak.

A támogatás lehívásának több feltétele van. Többek között az igénylőnek legalább ezer négyzetméteres, védett területen (pl. fóliasátor) kell paradicsomot termelnie, négyzetméterenként legalább két kilogrammos termést kell értékesítenie. A termést legkésőbb május 31-ig kell eladni.

A de minimis támogatások szabályozata szerint egy igénylő három egymást követő évben legtöbb 20 ezer eurónyi kisértékű támogatásban részesülhet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 223
szavazógép
2020-03-10: Gazdakör - Bokor Gábor:

Magyar méhészegyesület

Létrejött az Erdélyi Magyar Méhész­egyesület. Az alapító okiratot Nyárádszeredában írták alá, tizenhét Kovászna, Hargita és Maros megyei méhész látta el kézjegyével, közjegyző jelenlétében. Az egyesületben Háromszéket Marosi Károly dálnoki lelkész, méhész képviseli.
2020-03-10: Gazdakör - Incze Péter:

Készülnek a pályázati eligazító füzetek (Vidékfejlesztés)

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk a hírt, hogy a Vidéki Befektetéseket Finanszírozó Ügynökség (AFIR) közvitára bocsátotta a fiatal gazdák megtelepedését (6.1-es intézkedés), illetve a mezőgazdasági termékek feldolgozását támogató (4.2-es intézkedés) pályázatok eligazító füzeteinek a tervezetét. Akik ezekkel kapcsolatos javaslatokat szeretnének tenni, a consultare@afir.info e-mail-címre küldhetik el március 14-ig. A hasznosnak ítélt javaslatokat beveszik a végleges eligazító füzetekbe.