VidékfejlesztésKészülnek a pályázati eligazító füzetek

2020. március 10., kedd, Gazdakör

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk a hírt, hogy a Vidéki Befektetéseket Finanszírozó Ügynökség (AFIR) közvitára bocsátotta a fiatal gazdák megtelepedését (6.1-es intézkedés), illetve a mezőgazdasági termékek feldolgozását támogató (4.2-es intézkedés) pályázatok eligazító füzeteinek a tervezetét. Akik ezekkel kapcsolatos javaslatokat szeretnének tenni, a consultare@afir.info e-mail-címre küldhetik el március 14-ig. A hasznosnak ítélt javaslatokat beveszik a végleges eligazító füzetekbe.

A végleges formát az agrárminiszter jóváhagyása után megjelentetik az AFIR honlapján (www.afir.info). Az eddigi gyakorlat szerint ezt követően az intézkedések pályázhatóságát általában 7–10 nap után hirdetik meg. Gyakorlatilag április közepén lehet számítani a pályázatok kiírására.

A fiatal gazdák megtelepedését célzó pályázat eligazító füzetének tervezete újdonságokat is tartalmaz az előző évekhez képest. Amint Adrian Oros kijelölt mezőgazdasági miniszter többször is nyilatkozta, a pályázható pénzt meg szeretnék osztani a pályázó hazai fiatalok és a külföldről hazatelepülő fiatalok között. Egyelőre nem tudni – a tervezet nem pontosítja ezt –, hogy a pályázható 42,68 millió eurót hogyan osztják meg a két csoport között, a miniszteri nyilatkozat szerint 20 milliót szeretnének elkülöníteni a hazatelepülő fiataloknak. A végleges összegeket a pályázat meghirdetésekor fogjuk megtudni. A pályázati füzet tervezete szerint a hazai fiataloknak szánt összegből nem különítenek el pályázható összeget a hegyvidéken gazdálkodóknak, ez hátrányosan érinti a megyebeli pályázni akaró fiatalokat.

A mezőgazdasági termékek feldolgozásának támogatását célzó pályázat eligazító füzetének tervezetében szűkítették a lehetséges pályázók körét, így a 6,89 millió euróra csak a hegyvidéki állattenyésztők pályázhatnak célirányosan, kis kapacitású vágóhidak, illetve húsfeldolgozók létesítésére. A vidékfejlesztési hivataltól kapott információ szerint az intézkedés pályázhatóságát ugyancsak április közepén szeretnék indítani. A maximálisan 300 ezer eurós támogatás az épület építésére, a húsfeldolgozó gépek, gépsorok, árucsomagoló és címkéző felszerelések, állatszállító és hűtős termékszállító járművek vásárlására költhető. Az intézkedés 50 százalékos önrészt követel meg, a befektetés teljes értékének felét saját forrásból kell biztosítania a pályázónak. Viszont abban az esetben, ha szövetkezet vagy termelői csoport pályázik, akkor csak 30 százalékos önrész szükséges.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 692
szavazógép
2020-03-10: Gazdakör - Bokor Gábor:

Tovább támogatják a paradicsomtermesztést

Idén is folytatódik a mezőgazdasági minisztérium paradicsomtermesztést támogató programja. Az agrártárca honlapján megjelent adatok szerint az úgynevezett ezerurós támogatást lejben folyósítják az Európai Központi Bank 2019. szeptember 30-i árfolyamán, amikor egy euró 4,74 lejt ért.
2020-03-10: Gazdakör - :

Hírlugas

Sokat érhet a szántóföld
Rekord összegért, százezer euróért kínálnak eladásra két hektárnyi mezőgazdasági területet. Az érdeklődők versenytárgyaláson vehetik meg a földet, a licitet egy végrehajtói iroda hirdette meg április 2-re – írja az agrointeligenta.ro