Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az erős magyar nemzeti közösségek éve

2020. március 10., kedd, Világfigyelő

2020 az erős magyar nemzeti közösségek éve, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikai államtitkársága az idei tematikus esztendő programjaira egymilliárd forintot biztosít – nyilatkozta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár tegnap.

  • Potápi Árpád János
    Potápi Árpád János

A politikus felidézte: a tematikus évről a Magyar Állandó Értekezlet döntött tavaly novemberben. A programok párhuzamosan zajlanak a Trianon-évfordulóhoz kapcsolódó nemzeti összetartozás évével, amelyről a parlament határozott.

Az erős magyar nemzeti közösségek éve programsorozatról szólva kiemelte: a 20. század sok szempontból Magyarország számára nem volt nyertes évszázad. Úgy szeretnék megalapozni Magyarország jövőjét, hogy az utódok azt mondhassák, a 21. század már egy nyertes és igen sikeres évszázad volt – mutatott rá az államtitkár. Azt szeretnék, ha a külhoni lét előny és erőforrás lenne, hogy határon túli magyarnak lenni ne hátrányt, hanem előnyt jelentsen – hangsúlyozta.

Száz éve a nemzet és Magyarország is széttagolt, a Kárpát-medence széttagoltsága egyúttal identitást képző tényező is – rögzítette Potápi. Kiemelte: ezt szeretnék előnnyé változtatni, és példaképeket állítani a magyarság, főleg a fiatalok elé. Ezek a példaképek származhatnak az elmúlt évszázadból, de lehetnek köztünk élők is – mondta. Az a cél, hogy a Kárpát-medencei magyar közösségeket megerősítsék, további kapcsolatokat építsenek, a meglévőket megerősítsék. Kitért a már megindult gazdaságfejlesztési programok folytatására, kiemelte a Kárpát-medencei sporteseményeket. Elmondta, kiemelten szeretnék bemutatni a helyi, egyedi sajátosságokat, négy régióban lesznek nagyobb rendezvények, aminek lesz egy magyarországi zárórendezvénye 2020 őszén. Hozzátette: az erős magyar közösségek éve programsorozat ötvözné a már futó programokat is. Kitért a Határtalanul! tanulmányi kirándulásokra, amelyekben az idei tanév végére várhatóan 400 ezren vesznek részt. Évente több mint 100 ezerrel nő azon diákok száma, akik kirándulást tesznek a Kárpát-medencébe, megismerkednek, barátságokat kötnek külhoni magyar társaikkal.

Az államtitkár egy bakancslistát is bemutatott, amely 111 határon túli, később folyamatosan frissülő célpontot tartalmaz, amelyeket érdemes felkeresni. Folytatódnak a nyári táborok is, amelyek egyszülős családi táborral egészülnek ki, és folytatódnak a ringató képzések. Szerveznek össznemzeti sporttábort, és lesz lovas zarándoklat is.

Potápi Árpád János ismertette, hogy a magyar kultúra és oktatás összesen kétmilliárdos keretű pályázatára 3700 kérelem érkezett. A diaszpóra 500 milliós keretére 452-en adtak be kérelmet, míg az ifjúsági és cserkészpályázat 250 milliós keretére 181-en jelentkeztek. A pályázatok elbírálása folyamatban van.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 1979
szavazógép
2020-03-10: Közélet - Fekete Réka:

A fogyaték nem akadály (Zenei tehetségkutató – döntő)

Sepsiszentgyörgyi zenész nyerte az idei zenei tehetségkutató versenyt, amelyet a United by Music Románia Alapítvány szervezett fogyatékkal élő fiatalok számára. A szombaton Sepsiszentgyörgyön tartott országos döntőn a februári előválogatók után továbbjutott tizenhét tehetség vetélkedett, a fődíj egy tíznapos hollandiai kirándulás koncertfellépési lehetőséggel, a második és harmadik helyezett hangfelvételen vehet részt a Popas Production stúdió jóvoltából.
2020-03-10: Világfigyelő - :

A VMSZ leadta parlamenti listáját (Szerbiai választások)

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) átadta választási listáját a köztársasági választási bizottságnak tegnap Belgrádban, s ezzel hivatalossá tette részvételét a szerbiai parlamenti vá­lasztáson.