Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szerbiai választásokA VMSZ leadta parlamenti listáját

2020. március 10., kedd, Világfigyelő

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) átadta választási listáját a köztársasági választási bizottságnak tegnap Belgrádban, s ezzel hivatalossá tette részvételét a szerbiai parlamenti vá­lasztáson.

  • Leadják az aláírásokat. Fotó: Ótos András
    Leadják az aláírásokat. Fotó: Ótos András

A választáson való induláshoz 10 ezer támogatói aláírásra van szükség, a VMSZ 11 967 aláírást gyűjtött össze. A magyar párt előtt a választások kiírása óta három szerb párt adta át jelöltlistáját.

Pásztor István, a VMSZ elnöke arra számít, hogy pártja folytatni tudja azt a munkát, amelyet az előző több mint tíz évben végzett, valamint a korábbi parlamenti ciklusban megkezdett. Reményének adott hangot, hogy a VMSZ-en keresztül a vajdasági magyarságnak továbbra is lesz parlamenti képviselete Belgrádban.

Rámutatott, hogy a várakozások szerint más magyar párt nem indul a parlamenti választáson, így a magyar érdekképviselet teljes egészében a VMSZ képviselőire hárul majd.

Mint mondta, olyan időszak áll az ország előtt, amikor várhatóan felgyorsul az uniós csatlakozási folyamat, ami sok szempontból új helyzet lesz az ország számára, és a VMSZ-nek nem mindegy, hogy az új jogszabályok megalkotásakor részt vesz-e a folyamatokban, vagy a vajdasági magyarság feje felett döntenek a nemzeti kisebbség sorsáról. „Mi kisebbségi közösség vagyunk, de száz év után is úgy gondoljuk, hogy nem vagyunk másodrendűek” – húzta alá Pásztor István.

Pásztor Bálint, a VMSZ listavezetője kiemelte, hogy pártjának a következő négy évben is a kisebbségvédelem lesz a legfontosabb feladata az országos parlamentben, de ha alkotmánymódosításra kerül sor, abból sem akar kimaradni a kisebbségi magyar párt.

A képviselőjelöltek a következő időszak legfontosabb feladatainak Szerbia és az Európai Unió közötti jogharmonizáció elősegítését, a mezőgazdaság fejlesztését, a Budapest–Belgrád, valamint a Szeged–Szabadka–Baja vasútvonal fejlesztését, illetve a magyar települések fontos infrastrukturális beruházásainak támogatását nevezték.

A parlamenti választásokat április 26-án tartják, ezzel egy időben vajdasági tartományi és önkormányzati választás is lesz az országban.

Szerbiában a 2011-es népszámlálási adatok szerint körülbelül 250 ezer magyar él, ám a becslések szerint az utóbbi majdnem tíz évben mintegy 50 ezer magyar nemzetiségű szerb állampolgár hagyta el az országot.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2348
szavazógép
2020-03-10: Világfigyelő - :

Az erős magyar nemzeti közösségek éve

2020 az erős magyar nemzeti közösségek éve, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikai államtitkársága az idei tematikus esztendő programjaira egymilliárd forintot biztosít – nyilatkozta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár tegnap.
2020-03-10: Világfigyelő - :

Törökország támogatást vár a NATO-tól (Menekültáradat)

Mivel Törökország az egyetlen NATO-tagország, amely far­kasszemet néz az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, és 3,7 millió szíriai menekültnek nyújt biztos menedéket a konfliktus kezdete óta, Ankara az elszenvedett veszteségek okán konkrét támogatást vár a katonai szervezettől és minden szövetségestől – jelentette ki Recep Tayyip Erdoğan tegnap Brüsszelben.