Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

MenekültáradatTörökország támogatást vár a NATO-tól

2020. március 10., kedd, Világfigyelő

Mivel Törökország az egyetlen NATO-tagország, amely far­kasszemet néz az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, és 3,7 millió szíriai menekültnek nyújt biztos menedéket a konfliktus kezdete óta, Ankara az elszenvedett veszteségek okán konkrét támogatást vár a katonai szervezettől és minden szövetségestől – jelentette ki Recep Tayyip Erdoğan tegnap Brüsszelben.

A török elnök Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta, a korábbinál nagyobb erőfeszítésekre van szükség a szíriai helyzet megoldására, amely kihívással Törökország már kilencedik éve néz szembe. Emlékeztetett arra, Törökország Szíriával közös határa egyben a NATO délkeleti határa is, ami azt jelenti, hogy a szíriai konfliktus nemcsak a régióra, hanem egész Európára veszélyt jelent biztonsági és humanitárius szempontból egyaránt. Szavai szerint elengedhetetlen, hogy minden szövetséges tagállam szolidaritást mutasson Törökországgal megkülönböztetés, politikai feltételek és késedelem nélkül.

Képtelenségnek nevezte továbbá, hogy egy szövetséges, szomszédos ország Törökországot jelölje meg az illegális migráció egyetlen felelőseként. Ankara nem fogja megengedni, hogy ez az állam igazságtalan haszonszerzésre használja fel a jelenleg kialakult helyzetet – tette hozzá.

A NATO főtitkára a szíriai konfliktusra utalva rámutatott: egyetlen szövetséges sem szenvedett annyit terrortámadásoktól, mint Törökország, és nincs még egy ország, amely annyi menekültet fogadott volna be. Stoltenberg aláhúzta, ennek okán a NATO továbbra is számos intézkedéssel támogatja a szíriai fenyegetéseknek leginkább kitett Törökország védelmét. Elmondta, hogy a szíriai kormányerők és az orosz hadsereg nemrégiben indított támadásai a helyi lakosság menekülését eredményezték. A migrációs és menekülthullám újbóli megindulása közös kihívás, amely közös megoldásokat igényel – mondta.

A főtitkár ezzel összefüggésben aggodalomra okot adónak nevezte a görög–török határon kialakult helyzetet, és reményét fejezte ki, hogy megnyugtató eredményt hoznak a rendezés érdekében tervezett magas szintű megbeszélések Ankara és az Európai Unió között.

A török elnök a nap folyamán többek közt Charles Michellel, az Európai Tanács, illetve Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt a migrációs nyomásról és a szíriai helyzetről.

Görögország egy hete arról számolt be, hogy előző hétvégén csaknem tízezer bevándorlót akadályozott meg abban, hogy görög földre jusson. Négy év óta – az EU és Törökország egyezségének megkötése és a balkáni országok határzárainak bevezetése óta – nem volt ekkora tömeg, amely egyszerre próbálkozott az EU területére jutni.

Az új migránshullám oka, hogy Törökország másfél hete úgy döntött, többé nem állja útját az Európába igyekvőknek. Görögország erre határvédelmének megerősítésével reagált.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 1979
szavazógép
2020-03-10: Világfigyelő - :

A VMSZ leadta parlamenti listáját (Szerbiai választások)

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) átadta választási listáját a köztársasági választási bizottságnak tegnap Belgrádban, s ezzel hivatalossá tette részvételét a szerbiai parlamenti vá­lasztáson.
2020-03-10: Világfigyelő - :

Több katona a határon (Illegális bevándorlás)

Az osztrák hadsereg a jövőben akár 2200 katonát is rendelkezésre bocsáthat az ország határainak védelmére – jelentette be Klaudia Tanner védelmi miniszter a Mária Terézia laktanyában tett tegnapi látogatásán.