Az orosz alsóház elfogadta az alkotmánymódosítást

2020. március 12., csütörtök, Világfigyelő

Az orosz alsóház harmadik – egyben utolsó – olvasatban is elfogadta tegnap a Vlagyimir Putyin elnök által januárban beterjesztett alkotmánymódosítási csomagot, amelyet kedden váratlanul kiegészítettek azzal, hogy eltörlik az egy személy által betölthető elnöki ciklusok számának korlátozását.

A tegnapi szavazáson a 450 fős alsóházban 383 képviselő szavazott igennel a módosítási csomagra, 43 tartózkodott, és senki nem voksolt nemmel – közölte újságírókkal Vjacsesz­lav Vologyin, a ház elnöke.

A jelenleg érvényben levő alkotmány szerint Putyinnak 2024-ben, negyedik elnöki ciklusának végén távoznia kellene a hatalomból. A hozzá legközelebb álló párt, a kormányzó Egységes Oroszország azonban azzal a javaslattal állt elő kedden, hogy elnökségeinek számát alkotmánymódosítással ismét nulláról lehetne indítani. Putyin úgy reagált: lehetségesnek tartja ezt, ha nincs ellene kifogása az alkotmánybíróságnak. Az alkotmánymódosításokról április 22-én tartanak országos szavazást.

A 67 éves Putyin a leghosszabb ideje hatalmon lévő orosz vezető: két évtizede irányítja az országot hol miniszterelnökként, hol államfőként. Ha a kormánypárt javaslata megvalósul – a dpa német hírügynökség értelmezése szerint –, akkor Putyin élete végéig Oroszország vezetője lehet. A Reuters brit hírügynökség jelentésében ugyanakkor azt írja, hogy „csak” 2036-ig, azaz 2024 után két hatéves ciklusig lehetne elnök, azaz 83 éves koráig.

A felsőház szintén jóváhagyta tegnap az alkotmánymódosítást. A szövetségi tanács tagjai közül 160 támogatta, egy ellenezte a javaslatot, hárman pedig tartózkodtak.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 693
szavazógép
2020-03-12: Világfigyelő - :

Bírákat vett őrizetbe a szlovák rendőrség

Több helyszínen razziázott, és 13 bírót és más foglalkozású embereket vett őrizetbe tegnap a szlovák rendőrség különleges alakulatának (NAKA) Köd nevű csoportja, amely a több súlyos bűncselekménnyel – köztük a két évvel ezelőtti újságíró-gyilkosság megrendelésével – vádolt Marián Kočner egyik bűnügyében vizsgálódik.
2020-03-12: Világfigyelő - :

Világjárvány a koronavírus-fertőzés

Az új típusú koronavírus-fertőzés okozta globális és európai válság erőteljes, összehangolt, közös európai választ és szolidaritást igényel – szögezte le Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Giuseppe Conte olasz kormányfő tegnap videomegbeszélésében.