Úzvölgye: fellebbezett a Néppárt

2020. március 20., péntek, Belföld

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke, mint azt korábban jelezte, megfellebbezte azt az ügyészségi határozatot, amely bűncselekmény hiányára hivatkozva lezárta a nyomozást az úzvölgyi hősi katonatemetőnél tavaly júniusban történt, egyértelműen és súlyosan magyarellenes cselekmények tárgyában – tudatja a Néppárt közleménye.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A Néppárt elnöke egy korábbi marosvásárhelyi sajtótájékoztatón elmondta: bár a hatóságok válaszukban etnikai alapú ügyként kezelik az úzvölgyi eseményeket (végig román és magyar táborokról beszélve), mégis egyetlen magyar tanút sem hallgattak meg. A testi sértés és garázdaság vádját azzal utasították el, hogy senki nem tett ilyen tárgyú feljelentést, valamint nem tudtak beazonosítani áldozatokat, miközben számtalan videofelvétel tanúskodik az erőszakos cselekmények sorozatáról. Ugyanakkor az ügyészség azt is jelezte, hogy a gyűlöletkeltés és az uszítás tényállása nem állapítható meg az úzvölgyi eset kapcsán, a magyarság – vagy bármely más nemzeti közösség – elleni esetleges uszítás pedig egyébként sem tekinthető bűncselekménynek, legföljebb csak szabálysértésnek. A Néppárt vezetői ezt követően döntöttek úgy, hogy megfellebbezik az ügyészségi határozatot, amire tegnap sor is került. „Ha elutasítják keresetünket, nemzetközi színtéren szerzünk érvényt igazunknak. Nem hagyhatjuk, hogy másfél milliós közösségünket elüldözéssel és halállal fenyegessék – ahogy ez az úzvölgyi hősi katonatemetőnél történt –, majd pedig az elkövetők mindezt büntetés nélkül megússzák” – idézi a közlemény Csomortányi Istvánt.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 612
szavazógép
2020-03-20: Belföld - :

Szigorúbb büntetések

Szigorítják a fertőző betegségek leküzdésének meghiúsításáért, illetve a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hamis nyilatkozatért kiszabható büntetéseket – jelentette be Ludovic Orban kormányfő. Az intézkedés a büntető törvénykönyvet (Btk.) módosítja. Eközben egyre többen térnek haza a külföldön élő romániaiak közül, csak tegnap több mint tízezren utaztak át a magyarországi humanitárius folyosón. Klaus Iohannis államfő arra kérte a más országokban élő honfitársait, húsvétra ne jöjjenek haza.
2020-03-20: Belföld - :

Börtönhalál

A füst miatti fulladás okozta annak a három fogvatartottnak a halálát, akik a szatmárnémeti börtönben szerda este kiütött tűzben életüket vesztették.