Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KoronavírusKijárási tilalom, határzár, áldozatok

2020. március 23., hétfő, Belföld

22 és 6 óra között korlátozzák a kijárást az országban, bezárják a plázákat, a fogorvosi rendelőket, külföldiek pedig ma 22 órától nem léphetnek be Romániába – többek között ezeket az új intézkedéseket jelentette be szombat este Marcel Vela belügyminiszter. Tegnap a koronavírus-járvány meghozta első áldozatait Romániában, ketten haltak bele a fertőzésbe, mindketten más betegségben is szenvedtek.

  • Marcel Vela
    Marcel Vela

A részleges kijárási tilalomra vonatkozó katonai rendelet értelmében a bevásárlóközpontokban csak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és állatgyógyászati patikák, valamint a vegytisztítók tarthatnak nyitva, és bezárják a fogorvosi rendelőket, csak a sürgősségi fogászati beavatkozásokat engedélyezik. 22 órától 6 óráig csak indokolt esetben hagyhatják el lakhelyüket az állampolgárok: ha a munkahelyükre mennek, ha alapszükségleti cikkeket kell beszerezniük, beleértve a háziállatok szükségleteit is, továbbá, ha munkájukhoz szükséges javakat kell beszerezniük, ha orvosi ellátásra van szükségük, vagy ha beteg, idős vagy fogyatékkal élő hozzátartozót, illetve gyermeket látnak el, kísérnek.

A hatóságok azt ajánlják, hogy nappal is csak az előbbi célokból hagyják el a lakhelyüket, bár a lakhely körüli rövid séta, illetve a háziállatok sétáltatása is engedélyezett. Lakhelyükön kívül kizárólag a COVID-19 elterjedését fékező általános intézkedések betartásával tartózkodhatnak az állampolgárok, és nem gyülekezhetnek az utcákon, köztereken (gyülekezésnek minősül a három személynél nagyobb csoportok alakítása, kivéve, ha a személyek együtt laknak).

A részleges kijárási tilalomra vonatkozó katonai rendelet ma 22 órakor lép életbe. Akik az éjszakai órákban kénytelenek elhagyni lakhelyüket, munkahelyi igazolvánnyal, a munkaadó által aláírt igazolással vagy saját felelősségre írt nyilatkozattal kell indokolniuk eltávozásukat. A saját felelősségre írt nyilatkozatban fel kell tüntetni a nevet, a születési adatokat, a lakcímet és a munkahely címét, a lakhelyelhagyás okát, a kitöltés dátumát és az aláírást.


Az első áldozatok

Romániában vasárnap követelte első áldozatait a koronavírus: egy 67 és egy 74 éves páciens hunyt el, mindketten más betegségekben is szenvedtek: előbbi végső fázisban levő rákbeteg volt, utóbbi dialízises kezelés alatt állt.

Az operatív törzs tegnapi jelentése szerint 433 igazolt koronavírusos fertőzött van Romániában, közülük 64-et gyógyultan bocsátottak ki a temesvári (47), bukaresti (11), craiovai (3), konstancai (2) és jászvásári (1) kórházakból. A járvány az utóbbi napokban erőszakosabban terjedt, a pénteki állapothoz képest szombaton 59, tegnap pedig 66 új esetet jelentettek. Intenzív osztályon 14 beteget ápolnak, hárman közülük súlyos állapotban vannak. Intézményes karanténban 4803-an tartózkodnak, 65 799-en lakhelyi elkülönítésbe vonultak.

Ami a külföldön élő román állampolgárokat illeti, 43 esetben mutatták ki a COVID-19-et (Olaszország – 33, Spanyolország – 4, Namíbia – 2, Luxemburg, Írország, Tunézia, Franciaország 1–1), és ez idáig nyolcan haltak bele a fertőzésbe (hét beteg Olaszországban, egy Franciaországban).


Határzár

Idegen állampolgárok és hontalanok nem léphetnek be Romániába – ezt is a szombaton kiadott katonai rendelet írja elő. A rendelkezés vasárnap 22 órakor lépett érvénybe. Az előírás alól kivételt képeznek a következő kategóriák: azok az idegen állampolgárok, akik a szomszédos országokkal kötött egyezség alapján, tranzitfolyosón áthaladnak az országon; a román állampolgárok családtagjai; a romániai lakhellyel rendelkező európai uniós vagy svájci állampolgárok családtagjai; a romániai tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek; a munkaügyben Romániába utazó személyek, amennyiben ezt dokumentummal igazolni tudják.

Beléphetnek továbbá az ország területére a külképviseletek tagjai, nemzetközi szervezetek képviselői, katonák, humanitárius segítséget nyújtó szervezetek küldöttei; az országon átutazó külföldi állampolgárok; a kényszerítő (orvosi vagy családi) okokból utazók, illetve azok a személyek, akik nemzetközi védelemre szorulnak vagy más, humanitárius okokból utazni kényszerülnek.


Nappal sem ajánlott

A koronavírus-járvány terjedése érdekében a hatóságok azt ajánlják az embereknek, hogy napközben is csak indokolt esetben hagyják el lakásukat, vagyis akkor, ha szakmai tevékenységük, az alapvető árucikkek beszerzése, halaszthatatlan gyógykezelésük, haláleset, esetleg gyermekeik, fogyatékkal élő vagy idős hozzátartozóik gondozása miatt elkerülhetetlen.

A katasztrófavédelemnek szombat délután a RO-Alert rendszeren kellett kiadnia figyelmeztetést, az aznapi jó idő ugyanis arra késztette az embereket, hogy kimenjenek a szabadba, piknikezzenek, sétáljanak. „Muszáj volt kiadnunk egy RO-Alert-figyelmeztetést, hogy emlékeztessük az embereket a helyzetre; nincs ugyan krízishelyzet, de a megelőzés a betegség elleni védekezés legjobb módja. Arra kérünk mindenkit, hogy annak ellenére, hogy a nappali időszakra ajánlásokat fogalmaztunk meg a szombaton kiadott katonai rendeletben, tekintsék úgy, mintha azok kötelezőek volnának. Viselkedjenek felelősségteljesen a saját és családjuk védelmében” – kérte Raed Arafat belügyi államtitkár.


Szigorítások

Az otthoni elszigetelésből hatósági engedély nélkül távozókat ezentúl hatósági karanténba helyezik, akik pedig megszöknek a karanténból, azoknál – a büntetőjogi felelősségre vonás mellett – elölről kezdik a vesztegzár 14 napos időszakát – ez a szigorítás szintén a szombaton kiadott katonai rendelet részét képezi. Marcel Vela belügyminiszter sajnálatosnak nevezte az intézkedést, amelyet azonban a többi állampolgár egészsége és biztonsága érdekében meg kellett hozniuk.

Ugyanannak a katonai rendeletnek az értelmében az egyházi szertartásokat meg lehet tartani a templomokban, de a hívek nem lehetnek jelen ezeken, a médián keresztül vagy online követhetik. A keresztelők, esküvők, temetések megtarthatóak, ezeken azonban legfeljebb nyolc személy vehet részt.

A rendelet azt is előírja, hogy a helyi önkormányzatoknak kötelességük azonosítani és nyilvántartásba venni azokat a 65 éven felüli személyeket, akiknek nincsenek hozzátartozóik vagy segítségre szorulnak, és támogatniuk kell őket, hogy minél kevésbé legyenek kitéve a vírusfertőzés veszélyének a lakhelyük elhagyása által.


Hazatérők

A külügyminisztérium szombaton lehetővé tette 227 román állampolgár hazatelepítését Olaszországból, ahol azok idénymunkákat végeztek, és ezek megszűnésével már nem tudják fenntartani magukat – közölte az operatív törzs. Az embereket Torinóból hozták haza egy magán-légitársaság két charterjáratával, a gépek Konstancán szálltak le. A Konstanca megyei tanács elnöke tiltakozott az ellen, hogy az operatív törzs az önkormányzatok megkérdezése nélkül döntött arról, hogy az Olaszországból hazamenekítendő mintegy 1500 román állampolgárt a tengerparti szállodákban, különböző településeken helyezik karanténba.

Eközben a Szabad Európa Rádió román nyelvű honlapján arról közölt cikket, hogy legalább 200 ezerre, de nem kizárt, hogy akár 950 ezerre tehető azon március elején Nyugatról – főleg Olaszországból és Spanyolországból – hazatért románok száma, akik „megúszták” a házi elkülönítést és karantént, mivel akkor lépték át a román országhatárt, amikor még csak az észak-olaszországi Lombardia tartomány számított járvány sújtotta vörös zónának. A forrás szerint a külföldről hazatért románok legfeljebb 3,3 százalékán végeztek koronavírustesztet.


Betegszabadság könnyítéssel

Egy sor szabályozást jelentett be a betegszabadságokkal kapcsolatban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a szükségállapot idejére. A közlemény értelmében az egészségügyi biztosítással rendelkező személyek betegszabadságra és a keresőképtelenség idejére járó juttatásra jogosultak a biztosítási időszak feltételének teljesítése nélkül. Ez azt jelenti, hogy azok a biztosított személyek is megkapják a betegszabadság idejére járó juttatást, illetve karanténpótlékot, akik nem fizették be a törvényben előírt hat hónapig az egészségügyi biztosítást.

A szükségállapot idején a több mint 3 hónapra kiállított betegszabadságról szóló dokumentumot nem kell láttamoztatni az egészségbiztosítási pénztár szakorvosával.


Magyar nyelvű távoktatás

Magyar nyelvű leckékkel bővül ettől a héttől a román közszolgálati televízió (TVR) Iskolatévé programja, amelyeket a TVR3 országos csatornán, illetve a kolozsvári és a marosvásárhelyi regionális stúdió műsoraiban fognak sugározni. A magyar kisebbségi érdekképviselet kérésére egészítették ki az oktatási tárcával kötött megállapodást, így a magyar tannyelvű iskolák diákjai számára hétfőtől péntekig anyanyelvükön közvetítenek magyar nyelv és irodalom, matematika-, fizika-, kémia-, történelem-, földrajz-, biológia-, informatika- és társadalomtudományi órákat.

A TVR magyar nyelvű leckéi a marosvásárhelyi virtuális stúdióban készülnek, és a TVR honlapján, illetve a YouTube-on is elérhetőek lesznek.

Az Iskolatévé anyanyelvi műsorait kezdeményező RMDSZ tájékoztatása szerint a televíziós felkészítőket egyelőre a záróvizsgákra készülő nyolcadikos és tizenkettedikes diákok számára készítik, de tervezik a műsorok bővítését más korosztályok számára is, amennyiben elhúzódik a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli állapot.


Az áruforgalomért

A külügyminisztérium további három határátkelőhely megnyitását kérte Magyarországtól az áruforgalom számára, arra hivatkozva, hogy a Csanádpalota–Nagylak II. autópálya-határátkelőnél pénteken több mint 35 kilométeres sor alakult ki az M43-as autópályán a Romániába tartó tehergépjárművekből, az árufuvarozóknak pedig legalább tíz órát kellett várakozniuk, hogy átjussanak a határon.

A külügy az Ártánd–Bors, Kiszombor–Csanád és a régi nagylaki határátkelőhely megnyitását szorgalmazza a tranzit áruforgalom előtt, és felhívta a figyelmet, hogy a torlódások akadályozzák a szomszéd országba dolgozni járók átkelését, akik emiatt elveszíthetik munkahelyüket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1137
szavazógép
2020-03-23: Sport - Miska Brigitta:

Mérkőzéseken igyekszik meghálálni Leo Grozavu vezetőedző bizalmát (Labdarúgás)

A pottyondi születésű Csiszer Balázs története inspiráló és tanulságos lehet a labdarúgó-karrierre áhítozó gyermekek számára, ugyanis a Sepsi OSK 21 éves játékosa küzdelmes éveket tudhat maga mögött. Ha az időjárás kedvezett, gyermekként kerékpárral járt edzésre, Pottyondról mintegy 25 kilométert tekert, a tréning után pedig ugyanez a táv várt rá hazafelé. A jobbhátvéd az FK Csíkszereda korosztályos csapataiban tanulta a labdarúgást, majd fiatalon bemutatkozott a harmadosztályban. A 2018–2019. évi szezonban a magyar másodosztályban szereplő Kaposvári Rákóczi FC, majd a marosvásárhelyi Csizmadia Csaba irányította Budafoki MTE együttesében is szerepelt. Tavaly nyáron a hazatérés mellett döntött, végül Sepsiszentgyörgyre vezetett az útja. December 4-én a bajnok Kolozsvári CFR ellen 1–0 arányban elveszített találkozón debütált a román élvonalban, 6 percet kapott Leo Grozavu vezetőedzőtől, azóta pedig további 5 mérkőzésen lépett pályára, és ebből négyszer kezdőként játszotta végig a találkozókat.
2020-03-23: Belföld - :

Bírság piros-fehér-zöld miatt Székelyudvarhelyen is

Székelyudvarhely polgármesterét is megbírságolta a megye prefektusa a március 15-én kihelyezett magyar jelképek miatt. Gálfi Árpád polgármester az egyik közösségi portálon adott hírt a bírságról, és egyben csodálkozását fejezte ki amiatt, hogy a kormányt Hargita megyében képviselő prefektus a világjárvány pusztítása közben sem felejt el bírságolni a magyar jelképek miatt.