Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tovább nőtt a fertőzöttek száma

2020. március 23., hétfő, Belföld

Újabb 143 koronavírus-fertőzést jelentettek be a hatóságok, így országos szinten 576-ra nőtt a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma – jelentette be hétfőn délben a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Eddig 4 halálos áldozatot követelt a járvány, az új fertőzöttek életkora 5 és 76 év közötti, közülük 15 személyt intenzív osztályon kezelnek, 7 személy állapota válságos. A betegek közül 73-an már meggyógyultak és kiengedték őket a kórházból.

  • Fotó: Mediafax
    Fotó: Mediafax

Az országban jelenleg 11.223 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 277-et magánlaboratóriumokban. Románia területén jelenleg 5.066 személy tartózkodik intézményes karanténban, 72.247 személy pedig otthoni elkülönítésben van. Az elmúlt 24 órában 1.073 hívás érkezett az 112-es segélyhívószámra, míg az állampolgárok tájékoztatása miatt létrehozott zöld vonalat 5.134 alkalommal tárcsázták.

A Startégiai Kommunikációs Csoport közleménye szerint a négy elhunyt személy a koronavírus okozta COVID-19 betegségen kívül más betegségekben is szenvedett. Az első Bukarestben, a második Craiován, a harmadik Iaşi-ban, a negyedik Suceaván hunyt el. A 73 gyógyult személy közül 51-et temesvári, 17-et bukaresti, hármat craiovai, és egyet-egyet iaşi-i és konstancai kórházban kezeltek.

A tájékoztatás szerint egyik fertőzött egy fogvatartott személy, akit a fővárosi rendőrségről március 11-én szállítottak a jilavai börtönkórházba, mert megbetegedett. A laboratóriumi vizsgálatok először negatív teszteredményt mutattak, de hétfőn már pozitívak lettek az eredmények. A közlemény hozzáteszi, hogy a fogvatartott bebörtönzése óta el volt különítve.

A 2-es számú katonai rendelet érvénybe lépése óta 118 személyt helyeztek hatósági karanténba, mert nem tartották tiszteletben a lakhelyi elszigetelődésre vonatkozó előírásokat. Két hatósági karanténban lévő személy elhagyta a karanténközpontot, ezért újabb 14 napra vesztegzár alá vonták őket.

Ez idáig 141 ügyben indítottak eljárást az illetékes belügyi szervek a betegségek leküzdésének meghiúsítása gyanújával, a csendőrség és a rendőrség ugyanakkor 665 bírságot rótt ki az otthoni elkülönítés vagy a karantén szabályainak megszegése miatt. Emellett a határrendészet négy ügyben összesen 18 személy ellen indított eljárást hamis nyilatkozattétel miatt.

A Startégiai Kommunikációs Csoport ismét felhívja a polgárok figyelmét, hogy kizárólag hivatalos forrásokból tájékozódjanak a koronavírusról, ugyanakkor emlékeztet, hogy a 0800.800.358-as zöldszámon is kérhetnek információkat. A zöldszám nem sürgősségi szám, ez csak a tájékoztatást szolgálja – nyomatékosítják.

Március 22-éig összesen 141.858 koronavírusos esetet jegyeztek Európában. A legtöbb koronavírusos beteg Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban van. Ismét frissült azon országok listája, amelyekben a COVID-19 vírussal fertőzött személyek száma meghaladja az 500-at, így az ezekből hazatérő román állampolgároknak kötelező módon lakhelyi elkülönítésbe kell vonulniuk 14 napra. A hétvégén aktualizált és az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) honlapján közzétett listára felkerült Chile, Lengyelország, Görögország, Törökország, Pakisztán, Ecuador és Finnország is.

A hatóságok emlékeztetnek, hogy ma estétől kezdve éjszakánként, azaz 22 órától reggel 6-ig csak a következő okokból lehet elhagyni a lakást vagy a házhoz tartozó gazdaságot:

* munkaügyben – a lakástól a munkavégzés helyszínéig és vissza;

* az emberek és állatok szükségleteit biztosító javak, illetve a munkavégzéshez szükséges javak beszerzése céljából;

* halaszthatatlan orvosi ellátás érdekében, amennyiben az csak személyesen bonyolítható le;

* gyermek, idős személy, beteg vagy fogyatékkal élő személy elkísérése/ellátása érdekében, illetve ha haláleset történt a családban;

* rövid séta a lakhely körül, állatsétáltatás.

Este tíz után a munkáltató által kiállított vagy saját felelősségre írt igazolást kell felmutatnia annak, aki elhagyja lakhelyét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1163
szavazógép
2020-03-23: Közélet - :

Bűnvádi eljárás a nőgyógyász ellen

Bűnvádi eljárást indítanak ragályos betegség leküzdésének akadályozása miatt a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház alkalmazottja ellen, akinek COVID-19 tesztje március 21-én pozitívnak bizonyult – közölte vasárnap a megyeszékhelyi bíróság mellett működő ügyészség.
2020-03-23: Közélet - :

Elmaradnak a Szent György Napok, bezárnak a játszóterek

A sepsiszentgyörgyi Készenléti Bizottság hátfői döntése alapján idén elmaradnak a Szent György Napok, az erre szánt összegből a családorvosoknak és mindazoknak, akik a közösségért dolgoznak, védőfelszereléseket és tisztítószereket vásárolnak.