Tokió, 2020Kanada és Ausztrália sem engedi a sportolóit az olimpiára

2020. március 24., kedd, Sport

A kanadai és az ausztrál olimpiai és paralimpiai bizottság az egész világot sújtó koronavírus-járvány miatt nem engedi el sportolóit a tokiói olimpiára, ha azt az eredeti tervek szerint idén július 24. és augusztus 9. között rendezik. Csak akkor vesznek részt az olimpián a kanadai és az ausztrál sportolók, ha elhalasztják az olimpiát.

„A júliusi olimpia nem megvalósítható, és nemkívánatos. Ez nemcsak a sportolók egészségéről, hanem a közegészségről is szól” – áll a Kanadai Olimpiai Bizottság (COC) közleményében. A szervezet határozottan kéri az olimpia elhalasztását, ha a tokiói játékokat az eredetileg tervezett időpontban tartják, biztonsági okokból sem olimpikonjaik, sem paralimpikonjaik nem vesznek részt a japán fővárosban rendezett viadalokon.

A kanadai bejelentést követően egy órával az Ausztrál Olimpiai Bizottság is közölte, hogy a jövő évi olimpiarendezést támogatja, versenyzői inkább erre készüljenek, a saját és a körülöttük lévők egészsége elsőbbséget élvez, és mindenki térjen vissza a családjához. Ráadásul az utazási és egyéb korlátozások miatt eleve tarthatatlan a helyzet, nem lehet felkészülni az idei olimpiára – foglalt állást a szervezet.

Matt Carroll, az Ausztrál Olimpiai Bizottság ügyvezető elnöke a hétfői elnökségi ülés után közölte, hogy nem tudnak csapatot összeállítani Tokióra, amennyiben a játékokat az eredeti időpontban tartják. Ian Chesterman, az ausztrálok tokiói csapatvezetője szintén hangsúlyozta: egyértelmű, hogy a játékokat nem lehet júliusban megtartani a koronavírus-járvány miatt. „A sportolóink hozzáállása nagyon pozitív, de a stressz és a bizonytalanság még mindig rendkívül nagy kihívást jelent számukra” – tette hozzá.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a koronavírus-járvány világméretű terjedése ellenére továbbra is szeretné a tervezett időpontban, július 24-i kezdettel megrendezni a tokiói játékokat, de elismerték, számításba veszik a halasztás lehetőségét, négy héten belül születhet meg a végleges döntés.

A nyomás egyre nagyobb a szervezeten, hiszen az elmúlt napokban már a fél sportvilág, a legsikeresebb olimpiai nemzetek, többek között amerikai és brit szövetségek, illetve sportolók is halasztást sürgettek. Erre reagálva a NOB-elnök egy a sportolóknak írt nyílt levélben jelentette ki, a háttérben dolgoznak a B- és C-terveken. Thomas Bach a levélben azt írja, Japánban jelentősen javult a járványügyi helyzet és minden jel arra mutat, Tokió biztonságosan meg tudná rendezni a játékokat négy hónap múlva.

„Másrészről viszont a világban drámai a helyzet, a járvány több kontinens számos országában ijesztő ütemben terjed. Amit biztosan kijelenthetünk, hogy jelenleg döntést hozni az olimpia megrendezéséről még elhamarkodott lenne. Az emberéletek mindennél fontosabbak, az olimpiarendezésnél is. Reméljük, hogy az olimpiai láng lesz a fény annak a sötét alagútnak a végén, amelyen most átmegyünk anélkül, hogy tudnánk, milyen hosszú lesz.”

Az új időpont megtalálását nehezíti, hogy a jövő nyár nagy része foglalt, többek között akkor rendezik a világjárvány miatt egy évvel későbbre tolt labdarúgó Európa-bajnokságot június 11. és július 11. között, akkor lesz az úszó-vb Fukuokában július 16. és augusztus 1. között, az atlétikai világbajnokság Eugene-ban augusztus 6-tól 15-ig, ezért csak 2021 késő nyarán vagy őszén lehetne az olimpia, esetleg 2022 nyarán.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1594
szavazógép
2020-03-24: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Ügyfélfogadás
Értesítjük hirdető ügyfeleinket, hogy a koronavírus-járvány miatt mind az apróhirdetési, mind a reklámirodánk naponta 11–14 óra között tart nyitva. 14 óra után kizárólag gyászjelentőt fogadunk el, a szöveget, kérjük, küldjék el a korrektura@3szek.ro címre, az ellenértékét pedig másnap a fent jelzett időintervallumban kell törleszteni.
Háromszék
2020-03-24: Sport - :

Törölték az elit világbajnokságot is (Jégkorong)

A Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF) a koronavírus-járvány miatt törölte a május 8. és 24. között kiírt svájci elit világbajnokságot. A mostani törlést megelőzően, utoljára 1946-ban maradt el vb, akkor a második világháború miatt a válogatottak még nem álltak készen a tornára.