JégkorongTörölték az elit világbajnokságot is

2020. március 24., kedd, Sport

A Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF) a koronavírus-járvány miatt törölte a május 8. és 24. között kiírt svájci elit világbajnokságot. A mostani törlést megelőzően, utoljára 1946-ban maradt el vb, akkor a második világháború miatt a válogatottak még nem álltak készen a tornára.

  • A tavalyi aranyérmes finn válogatott
    A tavalyi aranyérmes finn válogatott

A szervezet szombaton közölte: május 21–23. között nem rendezik meg Zürichben az IIHF éves kongresszusát sem. Hozzátették: a kongresszus egyelőre bizonytalan helyszínű és időpontban megtartott pótlásán egyeztetnek arról, hogy mikor lehetne Svájcban világbajnokságot rendezni, tekintve, hogy 2025-ig már korábban döntöttek a helyszínekről.

Világbajnokságokat 1920 óta rendeznek, sokáig a téli olimpia éveiben az ötkarikás játékok tornája számított világbajnokságnak. A tornát a második világháború miatt 1940 és 1946 között nem tartották meg. Később, 1980-ban, 1984-ben és 1988-ban az olimpia évében nem tartottak világbajnokságot, és az olimpiai aranyérmes nem mondhatta magát világbajnoknak. Így aztán az utolsó alkalom, amikor vb-rendezést törölni kellett 1946-ban volt, ilyen lépésre tehát 74 éve nem kényszerült az IIHF.

Az elmúlt hetekben, napokban a nemzeti bajnokságok világszerte sorra leálltak, edzeni sem lehetett, Európában sok helyen még a jégpályákat is leolvasztották, az erős ligák közül csak az orosz bázisú KHL rájátszása folyik – hivatalosan április 10-ig áll a játék –, de például az NHL küzdelmei szünetelnek.

Az IIHF már a múlt pénteken törölte a divízió II- és III-világbajnokságokat minden korosztály számára, korábban pedig a női elit világbajnokságot is, amelyen a magyar csapat fennállása során először szerepelt volna. A szövetség nemrég jelentette be, hogy nem rendezik meg a divízió I-világbajnokságokat sem, így a magyar férfi válogatott nem lép pályára április 27. és május 3. közötti ljubljanai I/A tornán, amelyen sorrendben a dél-koreai, az osztrák, a francia, a házigazda szlovén, valamint a jobbára székely hokisokból álló romániai csapattal találkozott volna.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1594
szavazógép
2020-03-24: Sport - :

Kanada és Ausztrália sem engedi a sportolóit az olimpiára (Tokió, 2020)

A kanadai és az ausztrál olimpiai és paralimpiai bizottság az egész világot sújtó koronavírus-járvány miatt nem engedi el sportolóit a tokiói olimpiára, ha azt az eredeti tervek szerint idén július 24. és augusztus 9. között rendezik. Csak akkor vesznek részt az olimpián a kanadai és az ausztrál sportolók, ha elhalasztják az olimpiát.
2020-03-24: Magazin - Várallyay Réka:

Szabadtéri kiállítás az Erzsébet parkban

Ember a tájban, táj az emberben címmel nyílt meg a Kortárs Természet kiállítássorozat második rendezvénye a sepsiszentgyörgyi Erzsébet park és a Tamási Áron Színház közötti téren. A tárlat 27 kültéri pannón keresztül ad betekintést az iráni, távol-keleti és európai művészek iráni természethez való viszonyulásába. A művek három rendezvény anyagából, három iráni kurátor közreműködésével jöttek létre.