Részleges kijárási tilalomÉjszaka ellenőriztek a rendőrök

2020. március 24., kedd, Közélet

Nagy erőkkel ellenőrzitek a belügyi szervek munkatársai hétfőről keddre virradó éjjel Sepsiszentgyörgyön. Este 10 óra utánra a hatósági intézkedéseknek megfelelően kiürült a város, az utcákon fényszirénás rendőr-, csendőr-, illetve helyi rendőrkocsik cirkáltak. Elvétve egy-egy civil autó vagy a járdán egy-egy siető járókelő is akadt.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az Olt-hídon túl, a December 1. és a Păiuș David hadnagy út kereszteződésében levő körforgalomnál villogó rendőr- és csendőrautó állt, kint meg egészségügyi maszkos, kestyűs rendőrök és csendőrök figyelték a közúti és gyalogos forgalmat. Igazoltatták azt, aki mozgott, gépkocsivezetőt, a jármű utasait, kerékpárost, gyalogost egyaránt. A rendőrség meghívására magunk is elkísértük az ellenőröket. Tapasztaltuk, hogy a helybeliek felkészültek, náluk volt a kitöltött nyilatkozat, készségesen nyújtották a kért iratokat. Egy gyalogos hölgy meg sem várta a megszólítást, elővette táskájából a papírokat, és nyújtotta át.

Gondok az átutazókkal akadtak. Ottlétünk alatt két idegen személygépkocsit ellenőriztek. Egy Galac megyei férfi azt mondta, nem tudott a rendelkezésről, különben Kolozsvárra megy, a kórházból elhozni állapotos lányát. Egy Maros megyei rendszámú autó utasa azt nyilatkozta, a bukaresti repülőtérről jön, Marosvásárhelyre igyekszik önkéntes elkülönítőbe, mivel sárga jelzésű övezetből érkezett. A gépkocsivezető szintén „nem ismerte” a rendelkezést. A rendőr mondta, két napja harsogja a televízió, különben a törvény nem ismerete nem mentesít a felelősség alól. A rendőrbiztos felvette az adatokat, s 5000 lejes bírságot helyezett kilátásba, melynek jegyzőkönyvét postázzák.

Mint jeleztük, hétfő este 10 órától hatályba lépett a részleges kijárási tilalom, miszerint éjjelente, reggel 6 óráig csak indokolt esetben hagyható el lakhelyünk. Erről a belügyminisztérium, illetve más hatóságok honlapjáról letölthető, saját felelősségre kitöltött nyilatkozatot kell felmutatni. Az, személyes adatainkon kívül tartalmaznia kell, hogy milyen időszakban leszünk távol, milyen okból hagyjuk el otthonunkat: munkavégzés, halaszthatatlan orvosi vizsgálat, idősek, betegek vagy gyermek ellátása, kísérete, egyéb sürgős intézni való. Lehet a munkaadó által kiadott igazolás is, emellett személyazonossági igazolvány is szükséges. Az iratokat az ellenőrző rendőr, csendőr vagy a helyi rendőrség munkatársa lefényképezheti.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 223
szavazógép
2020-03-24: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Ellenőrzik a lakhelyi karanténban lévőket

Hétfőn megyeszerte 34 személy volt intézményes karanténban, mindannyiuk esetében vizsgálják a COVID-19 vírus jelenlétét szervezetükben.
2020-03-24: Közélet - :

Kétezren lakhelyükön elszigetelve

Kedd estére több mint 600-zal nőtt Kovászna megyében a lakhelyi elkülönítésben lévők száma, a hatóságok így 2305 érintett állapotát követik, illetve ellenőrzik azt is, hogy betart­ják vagy sem a koronavírus terjedésének megfékezését célzó intézkedéseket.