Összefogásra van szükség

2020. március 25., szerda, Közélet

Az összefogás és a fegyelmezettség a legfontosabb erőtartalékunk ebben a rendkívüli helyzetben – mondotta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a sajtó képviselőinek tartott tegnap esti videókonferenciáján. Közölte, Sepsiszentgyörgy polgármesterével és a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház igazgatójával közös levélben kérik a kormánymegbízottat, hogy azonnali hatállyal rendelje el a megyeszékhelyi terhesgondozáson részt vevő összes háromszéki kismama koronavírus elleni tesztelését.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Mivel szükségállapot idején eljárni kizárólagos hatásköre a prefektusnak, a Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság elnökének van, hozzá fordultak kérésükkel. Fontosnak tartják, hogy ezeket a mintavételeket kezeljék prioritásként, akárcsak a kórház alkalmazottjainak tesztelését, ugyanis nem engedhetik meg, hogy a megyei sürgősségi kórház fertőző gócponttá váljon már a járvány kezdetén, mondta az elnök, hozzátéve, idáig csak a szakszemélyzetet sikerült letesztelni, de ott vannak az egészségügyi ellátás különböző fázisában levő páciensek is.

A legkegyetlenebb döfés az, ami belülről jön – fogalmazott Tamás Sándor, hozzátéve, a kialakult helyzet kórházon belülről jött. Éppen ezért kérte a megyei kórház dolgozói közül azokat, akiknek a koronavírus tesztje pozitív, vállalják nevüket a nyilvánosság előtt. Két orvos, András Pál és Kese Réka jelezte, hogy tesztje pozitív, Toma Áron azt, hogy az övé negatív. Most az a cél, hogy eloszlassák az emberek félelmeit, és helyreállítsák a megyei kórház iránti bizalmat, mert eddig is, ezután is rászorulunk az egészségügyi ellátásra és a becsületesen dolgozó szakszemélyzetre – hangsúlyozta az elnök.

Kovászna Megye Tanácsa 2 millió lejt különített el, hogy újabb lélegeztetőgépeket és a koronavírus helyben tesztelését lehetővé tevő berendezést vásárolhasson a kórház. „Azon vagyunk, hogy a kórház működése, ellátottsága megfelelő legyen, hogy az egészségügyi személyzet arra összpontosíthasson, ami a feladata: a gyógyításra” – hangoztatta Tamás Sándor, kérve a lakosságot, hogy segítsen ebben a nehéz helyzetben, hisz az elszabadult indulatok nem tesznek jót senkinek. Higgadtságra van szükség, és arra is, hogy értékeljük annak a közel ezer embernek a munkáját, akik a sepsiszentgyörgyi kórházban nap mint nap, veszélyeztetve saját és családjaik életét, a napi tevékenységük mellett élesben küzdenek a járvány terjedése ellen.

Ebben a rendkívüli helyzetben, kijárási tilalmat rendeltek el, összefogásra van szükségünk, hisz az összefogás és a fegyelmezettség a legfontosabb erőtartalékunk – mondotta a tanácselnök.

Az időseknek azt javasolják, hogy legyenek rendkívül óvatosak, hiszen ők különösen is ki vannak téve a járvány veszélyének. Kérik az ifjúsági és civil szervezeteket, hogy az otthon maradó idősek ellátását szervezzék meg, gondoskodjanak róluk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 220
szavazógép
2020-03-25: Közélet - Nagy D. István:

Antal Árpád: Rossz döntés a központosított hírzárlat

Nem szeretné bírálni sem a kormányt, sem annak helyben eljáró hatóságait, de rossz viszonyulásnak tartja, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban központosították a kommunikációt, minden tájékoztatáshoz Bukarest jóváhagyására van szükségük – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Az elöljáró szerint az is helytelen, hogy pont az önkormányzati vezetőket zárták el a hivatalos információktól, azokat, akik a leginkább ismerik a helyi viszonyokat, akik tíz vagy akár húsz éve vezetik a közösséget.
2020-03-25: Közélet - Fekete Réka:

Ártatlanul is fertőződtek (Megyei kórház)

Önhibáján kívül fertőződött a sepsiszentgyörgyi megyei kórház több alkalmazottja koronavírussal. Mint ismert, az ügyészség vizsgálatot indított, azt követően, hogy az intézmény egyik nőgyógyászának - aki ausztriai útjáról visszatérve munkába állt - pozitív lett a koronavírustesztje*. Tegnapig rajta kívül négy alkalmazott tesztje bizonyult pozitívnak, orvoskollégái közül is volt, aki megfertőződött.