Megyei kórházÁrtatlanul is fertőződtek

2020. március 25., szerda, Közélet

Önhibáján kívül fertőződött a sepsiszentgyörgyi megyei kórház több alkalmazottja koronavírussal. Mint ismert, az ügyészség vizsgálatot indított, azt követően, hogy az intézmény egyik nőgyógyászának - aki ausztriai útjáról visszatérve munkába állt - pozitív lett a koronavírustesztje*. Tegnapig rajta kívül négy alkalmazott tesztje bizonyult pozitívnak, orvoskollégái közül is volt, aki megfertőződött.

Dr. Antal Álmos, a megyei kórház korábbi orvos igazgatója, nőgyógyász főorvosa az utóbbi időben nem járt külföldön, nem került közvetlen érintkezésbe a pozitív vírustesztet mutató orvoskollégájával, sem pácienseivel, az elmúlt időszakban steril maszkot viselt a vizsgálatok alatt, közismerten egészséges életmódot folytat, ezért is csodálkozott el, amikor a munkahelyén kialakult helyzet okán végzett vírusvizsgálat eredménye számára pozitív lett. Jelenleg kórházi ellátásban részesül, jól érzi magát, elsősorban megelőzés indokolja, hogy elkülönítsék családtagjaitól és kollégáitól. Lapunk megkeresésére Antal doktor azt mondta, a megyei és helyi önkormányzatnak mihamarabb tisztáznia kellene a közvélemény előtt, hogy mi történt a megyei kórházban, szerinte csak így nyerhető vissza a lakosság kórház iránti bizalma. December óta nem járt külföldön, szabadságát itthon töltötte, elfogadhatatlannak tartja, hogy önhibáján kívül kerül ilyen helyzetbe – mondotta. De nemcsak a maga helyzete aggasztja, hanem a pácienseké is, akik ez idő alatt is kereshetik tanácsaiért.

A múlt szombat estétől lezárt szülészet-nőgyógyászat és újszülött osztály, valamint a szűlőszoba működésének felfüggesztése óta különös helyzet állt elő a kézdivásárhelyi kórházban is, a korábbinál nagyobb forgalom az eddiginél nagyobb odafigyelést és némi átszervezést igényel a kórház mindennapjaiban.

* Cikkünk korábbi változatában tévesen írtuk azt, hogy a hatóságok szerint a megyei kórház egyik nőgyógyásza ausztriai útjáról visszatérve munkába állt, és utólag kiderült, hozta magával a fertőzést. Az ügyészség vizsgálatot indított azon orvos ellen, akinek – Ausztriából való visszatérte és munkába állása után – koronavírus-tesztje március 21-én pozitív lett, az ellenben nem bizonyított, hogy fertőzést ő hozta volna magával. Az érintett(ek) és olvasóink elnézését kérjük - Háromszék.

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 223
szavazógép
2020-03-25: Közélet - Szekeres Attila:

Összefogásra van szükség

Az összefogás és a fegyelmezettség a legfontosabb erőtartalékunk ebben a rendkívüli helyzetben – mondotta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a sajtó képviselőinek tartott tegnap esti videókonferenciáján. Közölte, Sepsiszentgyörgy polgármesterével és a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház igazgatójával közös levélben kérik a kormánymegbízottat, hogy azonnali hatállyal rendelje el a megyeszékhelyi terhesgondozáson részt vevő összes háromszéki kismama koronavírus elleni tesztelését.
2020-03-25: Jegyzet - Mózes László:

A megkoronázott Sepsiszentgyörgy (Kármentő)

Joggal övezi mértéktelen társadalmi elismerés és hála az egészségügyi rendszerben dolgozókat, orvosokat, asszisztenseket, ápolókat, azokat, akik a koronavírusos térségekben a betegek gyógyulásáért küzdenek, emberfeletti módon.