Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KármentőA megkoronázott Sepsiszentgyörgy

2020. március 25., szerda, Jegyzet
Mózes László

Joggal övezi mértéktelen társadalmi elismerés és hála az egészségügyi rendszerben dolgozókat, orvosokat, asszisztenseket, ápolókat, azokat, akik a koronavírusos térségekben a betegek gyógyulásáért küzdenek, emberfeletti módon.

Csakhogy vannak vitatott és különös esetek is. Március 21-i hír szerint a szegedi egyetem rektora, miután Ausztriában sízett, otthon folytatta munkáját, fül-orr-gégészként műteni kezdett. Később koronavírusos megbetegedést mutattak ki nála. Miután az esetről cikkezni kezdtek, nyilvánosan elismerte fertőzöttségét, megjegyezve, hogy március 8. után, amikor Dél-Tirolból hazatért, nem észlelt tüneteket magán, s szerinte az sem bizonyítható, hogy a koronavírus külföldön került a szervezetébe. A Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei területi szervezetének etikai bizottsága viszont hivatalból és azonnali hatállyal eljárást indított, de a történtek miatt otthoni karanténba kényszerült legalább kilenc aneszteziológus, több fül-orr-gégész, szakápoló és műtős. Ugyanazon a síkiránduláson egy idegsebész kolléga is részt vett, ám amint hazatért, házi elkülönítésbe vonult, bizonyítva, hogy ez a felelős magatartás ott is lehetséges.

Ehhez némiképp hasonló, sokat vitatott és különös, ami a sepsiszentgyörgyi orvosokkal történt. Március elején síztek Ausztriában, két nőgyógyász és egy fogorvos. Hazatértek, majd munkába álltak. A megyei kórházban, betegek között, a szülészeten, a nőgyógyászaton, a magánrendelőben. Az egyik nőgyógyászról, aki március 8–18. között dolgozott a kórházban, vasárnap estére kiderült, koronavírusos. A másik nőgyógyász, aki vasárnap este még cáfolt, tegnap délelőtt már közösségi oldalán közölte nyilvánosan, hogy ő is fertőzött – állítása szerint, nagy valószínűséggel a múlt héten fertőződhetett meg a nőgyógyászaton –, fogorvos párja azonban nem fertőzött. E tegnapi közlés hétfő esti előzménye az, hogy a megyei kórház további négy munkatársánál igazolták a koronavírus jelenlétét.

Mindeközben Sepsiszentgyörgyön vasárnap és hétfőn olyan internetes riadalom söpört végig, amelyre eddig nem volt példa. Érthető, hiszen az elmúlt időszakban számos páciens fordult az említettekhez, a szentgyörgyiek két napig találgattak, futótűzként terjedt a gyanakvás, a félelem és a bizonytalanság. A közösségi oldalakat elárasztotta az érintetteket felelőtlenségük miatt ostorozó, gyakorta megvető vélekedések özöne.

Vitatható az az érvelés, miszerint amikor a három orvos hazatért, Ausztria még nem számított sárga zónának. Március elején már egyértelmű volt, hogy Ausztriában egyre nagyobb a baj, a fertőzött síparadicsomok többségét sajnos csak későre, nagy nyomást követően zárták be. Ha tehát a hazatérők minden fölösleges bonyodalmat ki akartak volna zárni, akkor otthoni karanténba vonulnak. Ezt tette egyébként a megyei kórház orvos igazgatója is, miután egy külföldi útjáról hazatért, bizonyítva, hogy ez a magatartás itt is lehetséges.

Valójában most már pontosan nem tudható, ki, mikor és kit fertőzött meg. Valahonnan koronavírus került a sepsiszentgyörgyi kórházba, s noha zajlik a járványtani vizsgálat, bizonyítani már nem, csak találgatni lehet, hogy a vírus honnan származik. Valaki vélhetően nem tartotta be a szigorú biztonsági és óvintézkedéseket, így most a máshonnan is jól ismert lemez forog a sepsiszentgyörgyi kórházban is.

Tény viszont, hogy az ügyészség vasárnap bűnvádi eljárást indított az elsőként fertőzöttnek nyilvánított orvos ellen ragályos betegség leküzdésének akadályozása miatt. A hatóság közleményében leszögezi, hogy a megyei kórház szóban forgó nőgyógyásza márciusban Ausztriában járt, mely térség kockázati zónának számít, és ilyen körülmények között az országba való visszatéréskor kötelező az otthoni elszigetelődés. Pont.

Eközben a sepsiszentgyörgyiek legalább két napig találgattak, fertőzött-e az, akinél vizsgálaton voltak, elkaphatják-e vagy sem az orvostól a vírust. És ez az állapot sajnálatos módon nem ér véget, embert próbáló bizonytalanságot éltek, élnek át, s attól, hogy egyre többen tudják, kezelőjük vírushordozó, riadalmuk nyilvánvalóan nem múlik el, sőt, fokozódik. Ismeretlen, újszerű helyzet, valójában a járvány egyre jobban mutatja igazi arcát.

Mivel a hatóságok neveket nem közölnek, ezt csak maguk az érintettek tehetik meg. Maga Antal Árpád polgármester többször is nyomatékosan kérte közösségi oldalán, hogy e rendkívüli helyzetben az érintett orvosok vállalják nevüket a nyilvánosság előtt. Ez főként azért fontos, hogy szükség esetén a páciensek kapcsolatot teremthessenek velük, illetve, ők is tegyék meg a biztonsági lépéseket. Igaz, a fertőzöttség ténye már önmagában is lesújtó hír lehet a várandós kismamáknak, egyáltalán bárkinek, aki vírushordozó orvosnál járt.

A sepsiszentgyörgyieknek nem hiányzott ez a mostani koronázás. Mindenféle magyarázkodás ellenére továbbra is aggasztó, számos kérdést felvető ez a kínos, elfogadhatatlan helyzet. Talán elkerülhető is lett volna felelősségteljesebb magatartással. Sőt, mi több, elgondolkodtató, és tisztázásra vár, miként lehetséges az, hogy orvosok, segítő emberek veszélyeztessék a hozzájuk fordulókat, akik gyógyulást, kezelést keresnének náluk?

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1161
szavazógép
2020-03-25: Közélet - Fekete Réka:

Ártatlanul is fertőződtek (Megyei kórház)

Önhibáján kívül fertőződött a sepsiszentgyörgyi megyei kórház több alkalmazottja koronavírussal. Mint ismert, az ügyészség vizsgálatot indított, azt követően, hogy az intézmény egyik nőgyógyászának - aki ausztriai útjáról visszatérve munkába állt - pozitív lett a koronavírustesztje*. Tegnapig rajta kívül négy alkalmazott tesztje bizonyult pozitívnak, orvoskollégái közül is volt, aki megfertőződött.
2020-03-25: Belföld - :

A tanév megismétlésével riogat a kormányfőhelyettes

Monica Anisie tanügyminiszter megnyugtatta az egyetemistákat, diákokat és szüleiket is, hogy jelen pillanatban nem számolnak azzal, hogy be kellene fagyasztani a tanévet, és el kellene halasztani a betervezett vizsgákat – tudósít különböző hírforrásokra hivatkozva a Transindex.