Közel 47 ezer román Magyarországon át

2020. március 25., szerda, Belföld

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) összesítése szerint március 18. óta a koronavírus-válság miatt 46 800 román állampolgár tért haza Romániába Magyarország irányából. A GCS által közölt adat a kiszombori, csanádpalotai (M43/A1), nagylaki, varsándi és ártándi határátkelők személyforgalmára vonatkozik.

  • Fotó: national.ro
    Fotó: national.ro

A román és a magyar hatóságok azt követően állapodtak meg a humanitárius folyosó kialakításáról, hogy Magyarország lezárta határait a nem magyar állampolgárok előtt, és az osztrák–magyar határon torlódtak fel a koronavírus-válság miatt Nyugatról hazatérő román állampolgárok. A román külügyminisztérium további ezer, különböző országokban rekedt román állampolgár hazautazását szervezte meg. A Szabad Európa Rádió román adásának korábbi becslése szerint legalább 200 ezerre, de akár 950 ezerre is tehető azok száma, akik március elején Nyugatról – főleg Olaszországból és Spanyolországból – tértek haza, és elkerülték a házi elkülönítést és karantént, mivel akkor lépték át az országhatárt, amikor még csak Észak-Olaszország számított járvány sújtotta vörös zónának.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1029
szavazógép
2020-03-25: Belföld - :

Van pénz bérekre, nyugdíjakra

„Van pénz a költségvetésben a nyugdíjakra, és igyekszünk szigorúan tartani magunkat a kifizetési naptárhoz, mind a készpénzes kifizetés, mind a bankszámlára utalás esetében. Hasonló a helyzet a bérekkel is” – fogalmazott hétfőn Violeta Alexandru munkaügyi miniszter.
2020-03-25: Belföld - :

Nem fertőződtek meg a kormány tagjai

Negatív lett a miniszterelnök és kormány tagjainak második koronavírus-tesztje. Ludovic Orban és a miniszterek elkülönítését tagnaptól feloldották – közölte a kormány sajtóirodája.