A családorvosok távolmaradásra intenek

2020. március 25., szerda, Közélet

Csak azok keressék fel a családorvosi rendelőket, akiknek feltétlenül orvosi vizsgálatra van szükségük, esetük nem igényel sürgősségi beavatkozást. Kérjenek telefonon tanácsot akut betegségek esetén, a krónikus betegek szintén telefonon egyeztessenek, hogy mikor mehetnek receptjeikért, várakozzanak a rendelő udvarán vagy a közelben, az orvos segít abban, hogy elkerüljék a közvetlen kapcsolatot – közölte lapunk kérdésére dr. Lucia Șereș, a háromszéki családorvosok egyesületének elnöke.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A hűléses megbetegedések kezelésére nem írnak fel antibiotikumot, az ilyenkor használatos gyógyszerek többsége pedig csak teljes árban vásárolható meg, ezért a családorvos a telefonáló tünetei alapján javasolhat konkrét készítményeket, hogy az illető melyeket vásárolja meg, és ezekkel kezelje magát otthon – közölte dr. Lucia Șereș. Ha úgy ítéli meg, hogy feltétlenül szükség van a vizsgálatra, akkor behívja a pácienst, de csak egyenként mehetnek be a rendelőbe, és a legjobb, ha a váróteremben is egyenként várakoznak – mondotta. A doktornő arra kéri a pácienseket, ha személyesen keresik fel a rendelőket, lehetőleg legyenek felkészülve maszkkal, védőkesztyűvel, ők is ezt teszik. Kitért arra, az egyszerű maszkok nem teljesen biztonságosak, ezért a családorvosok megyei egyesülete nevében kérte a megyei kormányhivatalt, járjon el jobb minőségű védőeszközök beszerzése érdekében, amúgy is fogytán van a készletük.

A szakember hangúlyozta, ha az orvosok megfertőződnek, bezárhatnak az érintett rendelők, és ez különösen nagy terhet róhat az amúgy is hiányos alapellátásra, amelyre most rátevődik, hogy a járóbeteg-rendelők nem működnek, gyakran olyan eseteket is a családorvosoknak kell megoldaniuk, amivel eddig nem találkoztak. Erre is felkészültek, adott esetben a szakorvos véleményét is kikérik, de laboratóriumi vizsgálatok és röntgenfelvétel nélkül nem lehet csupán egy sztetószkóppal megoldani minden esetet – mondotta. Ráadásul a háromszéki családorvosi társadalom ugyanúgy, mint az ország többi megyéjében, elöregedőben van, ha egyszerre többen megbetegszenek, bezárnak az érintett rendelők, és még inkább hiányos lesz az alapellátás – közölte.

Februárhoz viszonyítva, amikor naponta negyven-ötven páciens fordult meg egy-egy családorvosi rendelőben, jelenleg csökkent a forgalom, a páciensek többsége megérti a helyzetet és alkalmazkodik – mondta dr. Lucia Șereș. A gyermekek esetében a doktornő ellenben arra inti a szülőket, csak halaszthatatlan esetben vigyék gyermeküket a rendelőbe. Ha egy kisebb hűlés okozta alacsony láz, enyhe köhögés jelentkezik, de a gyermek eszik, jókedvű, akkor telefonon egyeztessenek a családorvossal, ne tegyék ki se magukat, se gyermeküket, de az egészségügyi személyzetet és ezáltal a közösséget se egy esetleges fertőzésnek. A családorvosok ismerik pácienseiket, többnyire telefonos beszélgetés során is fel tudják mérni, mekkora a baj, mérlegelik, hogy szükséges-e a személyes konzultáció és ennek alapján döntik el, mi a helyes az ilyen esetekben – mondotta.

Lapunk kérdésére, hogy miként látják el pácienseiket azok a családorvosok, akik jelenleg házi elszigetelésben vannak, a megyei szaktestület elnöke elmondta, amit otthonról el tud végezni, azt az illető megteszi, ami pedig kimondottan a rendelői jelenléthez kötött, azt a helyettesítő orvos végzi el. Beszélgetésünk során Șereș doktornő többször visszatért arra, hogy a háromszéki családorvosok között sok a hatvan év fölötti, vigyázni kell rájuk, mert ha megbetegszenek, nagyon sok beteg ellátása kerül veszélybe, ezért mindannyiunk kötelessége védeni őket a fertőzéstől.

 

Késnek a kötelező védőoltások

Ebben a hónapban még nem kapták meg a családorvosi rendelők a gyermekek különböző kötelező védőoltásaira a vakcinákat, de amint az oltóanyag a rendelők hűtőszekrényeiben lesz, értesítik a szülőket – közölte lapunk érdeklődésére dr. Lucia Șereș. A háromszéki családorvosok egyesületének elnöke elmondta, az egészségügyi minisztérium felhívta a családorvosok figyelmét, elővigyázatosan oltsák be a gyermekeket, egyenként hívják be őket, fertőtlenítsenek. De mindezt csak akkor tudják alkalmazni, amikor már rendelkezésükre áll az oltóanyag – mondotta. Șereș doktornő bízik abban, a vakcinák nem késnek, senki nem marad le a kötelező oltásról, ezért arra kéri az érintett szülőket, legyenek türelemmel, amint az oltóanyagok megérkeznek, program szerint folytatják azok beadását.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 223
szavazógép
2020-03-25: Belföld - :

Nem fertőződtek meg a kormány tagjai

Negatív lett a miniszterelnök és kormány tagjainak második koronavírus-tesztje. Ludovic Orban és a miniszterek elkülönítését tagnaptól feloldották – közölte a kormány sajtóirodája.
2020-03-25: Közélet - :

Tűz a megyeszékhelyen

Kigyulladt egy lakóház kedd hajnalban Sepsiszentgyörgyön, a lángok egy kémény miatt csaptak fel – közölte megkeresésünkre Tolvaj Marius, a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője.