Újabb szigorítások az állategészségügynél

2020. március 26., csütörtök, Közélet

A március 16-án bevezetett szükségállapotra való tekintettel a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság értesít minden érintettet, akinek működési engedélye vagy más kísérő okirata az április 16-ig terjedő időszakban lejár, hogy ezen dokumentumok érvényességét a szükségállapot megszüntetéséig kiterjesztik.

  • dr. Sikó-Barabási Sándor
    dr. Sikó-Barabási Sándor

Az intézményhez címzett minden értesítést, panaszt, beadványt – a közvetlen kontaktus elkerülése érdekében – elsősorban elektronikus úton kell közvetíteni (telefonon, e-mailen, WhatsAppon). Hétfőtől otthonról végzi a munkát az igazgatóság személyzete, az ügyfélfogadás csak telefonon zajlik (8–14 óra között a 0267 351 712, illetve a 0722 700 699-es számon), vagy interneten, az office-covasna@ansvsa.ro címen – tájékoztatott dr. Sikó-Barabási Sándor intézményvezető.

Szarvasmarha-útleveleket csak export esetén bocsátanak ki az exportőr cég elektronikus úton elküldött listája alapján. Az útleveleket szintén az exportőr képviselője (nem az állat tulajdonosa!) veheti át, hétfőnként 12–14 óra között. A szabadfoglalkozású állatorvosok is kizárólag elektronikus úton küldhetik be irataikat, a nyomtatványokat hétfőnként 12–14 óra között vehetik át. Minden más irat kibocsátását felfüggesztették.

Nem fogadnak mintákat analízisekre, kivételt képeznek az afrikai sertéspestis, madárinfluenza, kergemarhakór gyanúja miatt beküldött minták, illetve azon élelmiszerek mintái, amelyek forgalmazásához a vizsgálat eredménye nélkülözhetetlen.

A vágóhidak, feldolgozóegységek, raktárak állat-egészségügyi felügyeletét az igazgatóság szakemberei végzik. A hivatalos körzeti állatorvosi rendelőkben telefonos ügyeletet tartanak, a telefonszámok a körzeteknél ki vannak függesztve. A szabadfoglalkozású állatorvosok csak sürgősségi esetekben lépnek közbe.

A szárnyas- és sertésállományt érintő fertőző betegségek gyanúja esetén a szabadfoglalkozású állatorvosokat kell értesíteni, ők veszik fel a kapcsolatot az igazgatósággal. Ugyanez érvényes a vaddisznóállományra is – áll a dr. Sikó-Barabási Sándor által aláírt közleményben.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 700
szavazógép
2020-03-26: Közélet - Fekete Réka:

Segít a telefon, internet és a postaláda (Megyei egészségbiztosítási pénztár)

Az ügyfelekkel való személyes kapcsolattartás csökkentése érdekében a Kovászna Megyei Egészségbiztosítási Pénztár közzétette azokat a közvetlen telefonszámokat, amelyeken elérhetőek az intézmény szolgáltatásai, valamint zárt postaládát helyeztek el sepsiszentgyörgyi székházuk földszintjén, amelybe a magánszemélyek és vállalkozók biztonságosan elhelyezhetik azokat a kéréseket, igazolásokat, amelyekkel adott jogosultságokat igényelnek, illetve bizonyítanak – közölte lapunk érdeklődésére az intézmény vezetője.
2020-03-26: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Felfüggesztik a sofőrvizsgákat

Csak nyomós indok esetén, igazoló iratok felmutatása mellett állítanak ki útlevelet az illetékes hatóságok a következő időszakban. Azok is késedelemre számíthatnak, akik sofőrvizsgára készültek, a felmérések egyelőre szünetelnek – derül ki a kormánybiztosi hivatal által kiadott közleményből.