Csemeték a jövőnek

2020. március 26., csütörtök, Közélet

A járványhelyzet ellenére két programot bonyolít le a napokban a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA). A Napkapu program részeként a hét elején fejezték be az erdősítést, és megkezdték az őshonos gyümölcsfák elosztását is.

  • Új erdő születik
    Új erdő születik

Amint a HKA közleményében áll, programjaik az eredeti elképzelésekhez képest kissé módosítva zajlanak, hiszen a Napkapu program szerves része lett volna az is, hogy a csemetéket a nevelési programban részt vevő diákok ültetik el. Az Őrkő melletti oldalon végül földbe került az erdősítésre szánt ötezer facsemete. A nagyobb részt tölgyfacsemeték mellett, juhar-, hárs- és vadcseresznye-csemetét szakemberek segítségével sikerült elültetni. Minden fajta a gelencei csemetekertből származik, a Vadon egyesület ajándékaként védelmükre kamerát szerelnek fel és figyelmeztető táblákat helyeznek el a MultiNr támogatásával. A csemeték további gondozásába remélhetően ősszel már a diákok is bekapcsolódhatnak, a tavaly útjára indított erdőültetési és környezetvédelmi program keretében közel ezer tanuló vett részt.

Zajlik közben az őshonos gyümölcsfák szétosztása Háromszéken, idén rekordszámú, több mint ötezer darab csemete találhat gazdára. Jelenleg a csemeték székenkénti, falvankénti és típusonkénti csoportosítása és vermelése folyik Kőröspatakon, a héten már elkezdődött a kiszállítás a kijelölt településekre. Az elv az, hogy minden székre jusson ingyenes, illetve támogatott csemete – mondta kérdésünkre Fleckhammer Ottó. Az alapítvány elnöke szerint minden járványügyi szabályt és ajánlást betartanak az elosztás folyamán, a legfontosabb, hogy a csemetéket még időben elültessék a gazdák. Hiszen épp a mostani járvány-helyzet mutatja meg, mekkora szükség van és lesz a helyi gyümölcsösökre, egyáltalán a helyben megtermelt termékekre – tette hozzá az elnök.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mitől tart leginkább az elhúzódó háború kontextusában?


eredmények
szavazatok száma 2323
szavazógép
2020-03-26: Jegyzet - Ferencz Csaba:

A „precsizálások” országa

Nem, nem kívánjuk kiforgatni a magyar nyelvet a sarkából, de a pontosítás szó fontosságát sem szeretnénk csökkenteni („devalválni”).
2020-03-26: Közélet - :

Húszezer lej bírság szabályszegésért

Tegnap újabb 233 érintett háromszéki esetében oldották fel a házi elkülönítést, mindannyiuk egészségi állapota megfelelő – derült ki a prefektúra esti, COVID-19 járványra vonatkozó közleményéből.