Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tovább nő a fertőzöttek és halottak száma

2020. március 26., csütörtök, Belföld

Románia területén 1029 személynél mutatták ki eddig a koronavírussal való fertőződést, közülük 17-en meghaltak - közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A legutóbbi jelentés óta 123 új esetet jegyeztek. Az új fertőzöttek 7 és 87 év közöttiek. Külföldön összesen 11 román állampolgár hunyt el koronavírus-fertőzésben, egyikőjük Paul Goma híres disszidens román író.

A fertőzöttek közül 94-et gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból, közülük 53-at Temesváron, 28-at Bukarestben, hatot Craiován, ötöt Konstancán, egyet-egyet Iaşi-ban és Kolozsváron. Az új koronavírussal fertőzött páciensek közül 29-et kezelnek intenzív terápiás osztályon, közülük 23-an súlyos állapotban vannak, a többi fertőzött állapota stabil. A járvány 17 halálos áldozata más betegségekben is szenvedett.

A 2-es számú katonai rendelet érvénybe lépése óta már 548 személyt helyeztek hatósági karanténba, mert nem tartották tiszteletben a lakhelyi elszigetelődésre vonatkozó előírásokat. Tizennégy, hatósági karanténban lévő személy elhagyta a karanténközpontot, ezért újabb 14 napra vesztegzár alá vonták őket.

6151 személy van hatósági karanténban, 110.042 otthoni elkülönítésben. Országos szinten 15.998 koronavírus-tesztet végeztek el, ezekből 823 magán egészségügyi intézményekben. Ez idáig 183 ügyben indítottak eljárást az illetékes belügyi szervek a betegségek leküzdésének meghiúsítása gyanújával, a csendőrség és a rendőrség 1883 bírságot rótt ki az otthoni elkülönítés vagy a karantén szabályainak megszegése miatt. Emellett a határrendészet négy ügyben indított eljárást hamis nyilatkozattétel miatt.

59 külföldön élő román állampolgárt diagnosztizáltak koronavírussal, közülük további három személy meghalt. Egyikőjük Paul Goma híres disszidens román író, aki Párizsban élt. A 84 éves írót még március 18-án utalták be. Családja közlése szerint, az író végakaratának megfelelően holttestét elhamvasztják, és a párizsi Pére Lachaise temetőben helyezik örök nyugalomra.

Összesen 11 román állampolgár hunyt el külföldön koronavírus-fertőzésben: nyolc Olaszországban, kettő Franciaországban és egy Nagy-Britanniában.

Március 25-ig összesen 204.930 koronavírusos esetet jegyeztek Európában. A legtöbb koronavírusos beteg Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban van.

A GCS ismét felhívja a polgárok figyelmét, hogy kizárólag hivatalos forrásokból tájékozódjanak a koronavírusról, ugyanakkor emlékeztet, hogy a 0800.800.358-as zöldszámon is kérhetnek információkat. A külföldön élő román állampolgárok a +4021.320.20.20 számon érdeklődhetnek a témáról.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 1981
szavazógép
2020-03-26: Belföld - :

Lemondott az egészségügyi miniszter

Lemondott tisztségéről Victor Costache egészségügyi miniszter – jelentette be csütörtökön Ludovic Orban kormányfő.
2020-03-26: Belföld - :

Változott a nyilatkozat modellje

Frissítették a kijárási korlátozások ideje alatt felmutatni szükséges, saját felelősségre írt nyilatkozat modelljét - közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).