Hírsaláta

2020. április 1., szerda, Belföld

EGYSZERRE SZÓLALNAK MEG ma a templomharangok Maros, Hargita és Kovászna megye több mint 60 településén köszönetnyilvánításként mindazoknak, akik ezekben a napokban nem maradhatnak otthon: orvosoknak, asszisztenseknek, ápolóknak, gyógyszerészeknek, bolti eladóknak, szállítóknak, takarítóknak, rendfenntartóknak és mindenkinek, aki a lakosságért dolgozik a világjárvány ideje alatt.

A marosvásárhelyi RMDSZ-körzetek és Vass Levente parlamenti képviselő megkeresésére először a marosvásárhelyi római katolikus, református, unitárius, evangélikus, görög katolikus és ortodox egyházak vállalták, hogy ma 13 órakor egyszerre kongatják meg harangjaikat. Ezt követően, számos más település, köztük Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Kézdivásárhely, Szászrégen, Dicsőszentmárton templomközösségei is jelezték, csatlakoznak a marosvásárhelyi kezdeményezéshez. (Transindex)

NYILATKOZATMUSTRA. Mától legkevesebb 2000 lejes pénzbírság róható ki, ha valaki saját felelősségre kitöltött nyilatkozat nélkül vagy rosszul kitöltött irattal hagyja el otthonát. A rendőrök bárkitől kérhetik a dokumentumot, aki elhagyja otthonát, amennyiben pedig egy járművet állítanak meg, a sofőrön kívül az összes utas nyilatkozatát is megvizsgálhatják. Fontos: minden kilépéskor új nyilatkozatot kell kitölteni. A rend őrei pedig mostantól nem fogadnak el magyarázatot vagy rosszul kitöltött papírokat. Aki nem tartja be a szabályokat, április elseje után kénytelen lesz legkevesebb 2000 lejnyi pénzbírságot lepengetni. Az intézkedést Marcel Vela belügyminiszter és Bogdan Despescu államtitkár jelentette be vasárnap este, közölve: a tárca sürgősségi kormányrendelet-tervezetet dolgozott ki a bírságok felsrófolásáról. Ugyanakkor a belügyminisztérium honlapján fellelhető adatok szerint a tervezetet március 27-én bocsátották közvitára, és tíz napig véleményezhető. (Krónika)

BÜNTETŐJOGI ELJÁRÁS INDULT egy 79 éves, koronavírussal diagnosztizált Suceava megyei férfi ellen, aki taxival távozott a kórházból ahelyett, hogy megvárta volna, hogy az előírásnak megfelelően speciális mentőautóval szállítsák otthonába. Az ügyészség közölte: a Văratic településen élő férfit COVID-19-cel kezelték a suceavai járványkórházban. Mivel állapota jobbra fordult, március 29-én kiállították a kórházi zárójelentést, megkapta a gyógyszeres kezelés receptjét, és megkérték, hogy várjon a hazaszállítására előkészített speciális mentőre és egészségügyi kíséretre. A férfi azonban engedély nélkül elhagyta a kórházat és hazataxizott. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2376
szavazógép
2020-04-01: Belföld - :

Vesztegzár alatt Suceava (Gócpont lett a bukovinai város)

A rendkívüli állapot idejére vesztegzár alá helyezték hétfőn a koronavírus-járvány gócpontjává vált Suceava városát és nyolc szomszédos községet – az erről szóló katonai rendeletet Marcel Vela belügyminiszter hétfőn késő este ismertette. A hatóságok így akarják megelőzni a fertőzés továbbterjedését.
2020-04-01: Világfigyelő - :

Súlyos büntetések Oroszországban

Hét évig terjedő szabadságvesztéssel és kétmillió rubeles (mintegy 115 ezer lej) bírsággal büntethetők az orosz parlament által tegnap megszavazott törvénytervezet értelmében azok, akik a járványügyi karantén megsértésével gondatlanságból több ember halálát okozzák. Egy másik tervezet értelmében a kormány rendkívüli állapotot hirdethet ki, ha a járványhelyzet úgy diktálja, a valótlan hírek szándékos terjesztőire pedig ötévi börtön lesz kiszabható.