Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Súlyos büntetések Oroszországban

2020. április 1., szerda, Világfigyelő

Hét évig terjedő szabadságvesztéssel és kétmillió rubeles (mintegy 115 ezer lej) bírsággal büntethetők az orosz parlament által tegnap megszavazott törvénytervezet értelmében azok, akik a járványügyi karantén megsértésével gondatlanságból több ember halálát okozzák. Egy másik tervezet értelmében a kormány rendkívüli állapotot hirdethet ki, ha a járványhelyzet úgy diktálja, a valótlan hírek szándékos terjesztőire pedig ötévi börtön lesz kiszabható.

  • Fotó: Russian News
    Fotó: Russian News

Egy ember halálának okozása vagy fertőzésveszély szándékos okozása esetén a kiszabható szabadságvesztés a törvényhozás által elfogadott jogszabálytervezet értelmében öt évig terjedhet. Ha a karantén megsértése gondatlanságból tömeges megbetegedést okoz, a felelős egymillió rubeles bírsággal vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel, továbbá bizonyos beosztásoktól, illetve foglalkozásoktól való háromévi eltiltással sújtható. A karantén egyszerű megsértése félmillió és 700 ezer rubel közötti bírsággal, vagy kétévi szabadságvesztéssel, továbbá beosztásoktól és foglalkozási köröktől való háromévi eltiltással büntethető.

Az új törvény nem vonatkozik a járványügyi előírások megszegésével való szándékos halálokozásra. Azt a hatályos büntető törvénykönyv értelmében a terrorizmussal vagy a diverzióval azonos súlyú bűncselekményként fogják kezelni.

Az állampolgárok életének és biztonságának fenyegetettségére vagy a katasztrófaelhárításra és hatósági biztonsági intézkedésekre vonatkozó, tudatosan hamis információ terjesztéséért 300 és 700 ezer rubel közötti bírság szabható majd ki. Hivatalosnak álcázott, a társadalom szempontjából fontos hamis információk terjesztése, egészségkárosodás okozása három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy 700 ezertől 1,5 millió rubelig terjedő bírsággal sújtható. Ha ugyanez gondatlanságból halálhoz vagy más súlyos következményekhez vezet, az elkövető büntetése öt évig terjedő börtön vagy 1,5–2 millió rubeles bírság lehet.

Megszavazták az orosz kormány arra való felhatalmazását, hogy a COVID-19 megbetegedés terjedése miatt az országban vagy annak egy részében fokozott készültséget vagy rendkívüli állapotot hirdessen ki, és ennek megfelelő magatartási szabályokat léptessen életbe. A kabinet jogosult lesz a gyógyszerek kis- és nagykereskedelmi forgalmának 90 napos korlátozására, a kiemelt fontosságú készítmények alkalmazásának szabályozására, az egyetlen beszállítótól való közbeszerzésre 2020 folyamán, a szerződések feltételeinek módosítására, valamint kivételes esetekben a csődmoratórium elrendelésére.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 178
szavazógép
2020-04-01: Belföld - :

Hírsaláta

EGYSZERRE SZÓLALNAK MEG ma a templomharangok Maros, Hargita és Kovászna megye több mint 60 településén köszönetnyilvánításként mindazoknak, akik ezekben a napokban nem maradhatnak otthon: orvosoknak, asszisztenseknek, ápolóknak, gyógyszerészeknek, bolti eladóknak, szállítóknak, takarítóknak, rendfenntartóknak és mindenkinek, aki a lakosságért dolgozik a világjárvány ideje alatt.
2020-04-01: Világfigyelő - :

Németországban lassul a terjedés

Németországban lassuló ütemben terjed az új típusú koronavírus, legalábbis a bizonyítottan fertőzöttek számának alakulása alapján.