Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szúnyogból elefántot Kovásznán

2020. április 1., szerda, Kármentő

Kovászna gazdasága számára – országos érdekeltségű fürdővárosként – létfontosságú az idegenforgalom, a városban rövidebb-hosszabb ideig időző turisták jelenléte. A vendégfogadásra berendezkedett vállalkozások, de az önkormányzat is folyamatosan dolgozik azon, hogy vonzó körülményeket teremtsen a városba érkezőknek

Sajnos, a koronavírus-járvány ennek épp az ellenkezőjét hozta: a szállodák konganak az ürességtől, a közétkeztetési egységek bezárni kényszerültek. Nagy érvágás ez a város gazdaságának. Ezekben a nehéz időkben azonban mégis érkezett segítség, mégpedig központi szintről. Ezt amúgy sohasem várták volna a kovásznaiak.

Fellendült az idegenforgalom, és nem is akárhogyan érkeznek a fürdővárosba az idegenforgalom statisztikáit javító vendégek. Hatósági kísérettel, szirénázó karhatalmi járművek felvezetésével jönnek a civil rendszámú autók. Ritka az ilyen felhajtás, de senkit nem tájékoztatnak arról, kik azok a fontos személyek, akik ekkora cécót érdemelnek. Az is lehet, koronás fők érkeznek kovásznai látogatásra? Ki tudja? Az biztos, hogy fontos személyekről van szó, hiszen ellátásuk költségeit a polgármesteri hivatal nyakába varrták – ígérve, hogy utólag megtérítenek minden kiadást.

Hivatalosan senki nem nyilatkozhat Kovásznán, a bevezetett hírzárlat megkötötte a helyi önkormányzat kezét: sem ezt, sem azt nem mondhatnak, mert meg van nekik tiltva, hogy a koronavírus-járvány kapcsán tájékoztassanak. De – amint ez történni szokott – hivatalos információk hiányában működésbe lép a csepűtelefon. A mai kornak megfelelően, a közösségi oldalakon. Ha nincs hivatalos tájékoztatás, hát akkor találgatnak az emberek. Ki ezt látta, ki azt látta, hallotta. És hogy a hír kövéredjen, mindenki hozzáteszi a saját meglátását. Ahogy a közmondás is szól: így lesz a szúnyogból elefánt.

Nem lenne kézenfekvőbb, ha az illetékes hatóságok ténylegesen beszámolnának a valós kovásznai történésekről? Hogy a helybéliek is tudják: nem kell félni egy karanténközpont jelenlététől, ott nem vírusfertőzötteket kezelnek, hanem az európai, pirossal jelölt övezetből érkezetteket tartják megfigyelés – karantén – alatt. Hatósági felügyelet mellett, ha minden szabályt betartanak, ezek az idegenek nem jelenthetnek veszélyt a helyi lakosságra.

Csak a titkolózás az, amit kerülni kellene. Kovászna kicsi város, úgyis mindenki mindent tud. A titkolózás a szóbeszéd, a pletyka melegágya. Csak meg kell nézni a közösségi oldalakon a Kovásznát érintő bejegyzéseket.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 175
szavazógép
2020-04-01: Közélet - Nagy D. István:

Messze állunk a moldvai helyzettől (Megyei sürgősségi kórház)

Össze sem lehet hasonlítani a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban a koronavírus miatt kialakult helyzetet a Suceava megyei intézményben történtekkel – szögezte le újságírói felvetésre válaszolva Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke tegnap.
2020-04-01: Közélet - :

Rendkívüli tanácsülés összehívását kérik

Tegnap Ilyés Botond történelemtanár, az Erdélyi Magyar Néppárt kézdivásárhelyi önkormányzati képviselője az EMNP öttagú frakciójának nevében azt kezdeményezte, hogy Bokor Tibor polgármester hívjon össze minél rövidebb időn belül rendkívüli testületi ülést.