Háromszéken még jók a körülmények

2020. április 7., kedd, Gazdakör

A csőd szélére juthatnak a mezőgazdászok a szélsőséges éghajlati körülmények miatt – figyelmeztet a Mezőgazdaságért és Szövetkezésért Szövetség. Az érdekvédelmi szervezet azt is felvetette: ha a gazdák nem tudják fizetni beszállítóikat, nem tudják törleszteni a ráfordított anyagok ellenértékét, földjeik elvesztését is kockáztathatják. A helyzet főleg a déli megyékre jellemző, Háromszéken egyelőre nem szembesülnek súlyos gondokkal a mezőgazdászok.

  • Pillanatnyilag a burgonya ültetése a legfontosabb feladat. A szerző felvétele
    Pillanatnyilag a burgonya ültetése a legfontosabb feladat. A szerző felvétele

A mezőgazdasági és élelmiszeripari föderációkat, egyesületeket tömörítő szövetség április első napján küldött átiratot a hatóságoknak, kérve, hogy sürgősen dolgozzanak ki szabályozást a mezőgazdasági kultúrákat ért fagy- és szárazságkárok megállapítására, felértékelésére. Súlyos szárazság sújtja főleg a déli megyéket, a folyamat már 2019 ősze óta tart, ráadásul az elmúlt napok fagyos időjárása nagy károkat okozott az őszi gabonákban, repcében. A koronavírus-járvány további megpróbáltatások elé állítja a gazdákat, ezért fontos, hogy kártérítéseiket a lehető leghamarabb megkaphassák. A károk megtérítése a járvány miatt egy helyben topog – áll az átiratban.

Az elmúlt hideg időszak után nem jelentettek fagykárt a megyében – tudtuk meg Könczei Csabától, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjétől. A napokban volt terepszemlén, fagykároknak azonban ő maga sem látta nyomát, erre leginkább a repce érzékeny – magyarázta a szakember.

Pillanatnyilag jó állapotban vannak a kultúrák, egyelőre nem mutatkoznak a vízhiány jelei. De ha a következő 10–14 napban nem lesz számottevő csapadék, komoly gondok adódhatnak. A talaj mostani állapota mellett legalább harminc milliméter csapadékra lenne szükség négyzetméterenként – mondta Könczei. Az igazgató azt is jelezte, a rendkívüli körülmények ellenére nincs lemaradás a tavaszi munkálatok terén. A gazdák végzik a teen­dőket, meglepően kevés terület áll műveletlenül, a tavaszi munkálatok a megszokott ütemterv szerint haladnak – értékelte Könczei.

Dr. Bartha János mezőgazdász is megerősítette: a mínusz 8–9 Celsius-fokos fagyok nem okoztak kárt a növekedésben lévő kultúrákban. A tavaszi búza még csak csírázik, nem kelt ki, annak tehát nem árthatott a hideg. Az őszi búza és a repce is még elbírja ezt a hőmérsékletet, az elültetett burgonya sem szenvedett kárt. A déli megyékben a korai burgonyával azonban baj van. Ott már 10–15 centiméteres volt a burgonya szára, azt komolyan érintette a fagy. Az ottani termelők legalább két-három hetes késéssel számolnak a betakarítás elkezdését illetően, de a mennyiség is el fog maradni az elvárttól – mondta dr. Bartha.

Szépmezőn egyelőre nincs gond a talaj víztartalmával, tűrhető a helyzet, de a tavaszi munkálatoknál oda kel figyelni, hogy ne okozzunk további vízveszteséget, mellőzni kell például a tárcsázást, helyette inkább a forgóboronát javallott használni – részletezte a szakember.

Tavaly befejezték a szépmezői öntözőrendszer első szakaszának felújítását. Ha szükséges, akár április végén, május elején is megkezdhetik az öntözést. Normális körülmények között a burgonya locsolását június elején szokták kezdeni – osztotta meg dr. Bartha.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat múlt heti jelentése szerint a pedológiai szárazság Moldvában, Dobrudzsában, Havasalföld egyes területein, illetve a nyugati térségben észlelhető a leginkább. Erdély északi, északkeleti és központi részein, Máramarosban, Havas­alföld északnyugati, déli és délnyugati körzeteiben a talaj nedvességtartalma kielégítő, több helyen közelít az optimálishoz.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 569
szavazógép
2020-04-07: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Tavaszvárás Maksán

Nem mindennek akadálya ugyan a világot sújtó koronavírus-jávány, de azért érezhetően átalakította a háromszéki falvak életét is. Nincs ez másként Maksán sem, ahol több tucatnyian kénytelenek házi elkülönítésben élni, a máskor gyermekzsivajtól hangos iskolaudvar üres, a pedagógusok távoktatásban tanítják a diákokat, a hitélet ápolása pedig az otthon falai közé szorul, hiszen a fertőzésveszély miatti elővigyázatosságból istentiszteletet sem tartanak. Jó hír azonban, hogy a mezőgazdasági tevékenység nem állt le, az időjárás kedvezett, földbe került a háromszékiek igen értékes élelme, a pityóka is.
2020-04-07: Gazdakör - Bokor Gábor:

Szükség van az idénymunkásokra

Az Európai Unió agrár- és élelmiszeripari ágazata komoly kihívásokkal néz szembe a COVID-19-járvány miatt, ezért nagyon fontos, hogy új irányvonalakat szabjanak a munkaerő mozgását illetően, beleértve a mezőgazdasági idénymunkásokat is – adta hírül múlt héten az Európai Bizottság.