VidékfejlesztésHússzövetkezet alakult, pályázni készülnek

2020. április 28., kedd, Gazdakör

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk a jó hírt, hogy többen is érdeklődtek a 4.2-es (termékfeldolgozók támogatása) intézkedés pályázati lehetőségéről. Legutóbb a nemrég bejegyzett hústermelésre, -feldolgozásra és -értékesítésre szakosodott Bo-Kov-Meat szövetkezet is tájékozódott, a szervezet biztos pályázó lesz a kiírás indításakor.

A mezőgazdasági termékek feldolgozásánál az eredeti pályázatindítási ütemterv szerint áprilisban lett volna kiírás, de a sajátos járványtani helyzet miatt a Vidéki Beruházásokat Kifizető Országos Ügynökség meghatározatlan időre elhalasztotta a pályázati kiírás elindítását. Egy­előre a megyei hivatal sem kapott értesítést a kiírás dátumáról.

A termékfeldolgozói pályázatoknál a potenciális pályázók lajstromát leszűkítették, így a terv szerinti rendelkezésre álló 6,89 millió euróra csak a hegyvidéki állattenyésztők pályázhatnak célirányosan, kis kapacitású vágóhidak, húsfeldolgozók létesítésére.

Mivel már többen is érdeklődtek a pályázati lehetőség felől (pl. a középajtai termelői csoport, a szárazajtai szövetkezet, húsmarhatartó magáncégek, a már említett szövetkezet), az alábbiakban röviden bemutatjuk az intézkedést.

A pályázati eligazító füzet szerint a maximálisan 300 ezer eurós támogatás épület építésére, húsfeldolgozó gépek, gépsorok, árucsomagoló és címkézőfelszerelések, állatszállító és hűtős termékszállító járművek vásárlására költhető. Továbbá a termékforgalmazó üzletek felszerelésének vásárlása és a termékek reklámozásának költségei is elszámolhatók a támogatási pénzből. A reklámozásra a kapott támogatás legtöbb 5 százaléka költhető el, ez az összeg azonban nem haladhatja meg a 30 ezer eurót. Az intézkedés 50 százalék önrészes, vagyis a befektetés teljes értékének felét saját forrásból kell biztosítani. Abban az esetben, ha szövetkezet vagy termelői csoport pályázik, csak 30 százalékos önrész szükséges. Mivel a pályázható összeg a maximális támogatást véve alapul 23 pályázatra elegendő, nagy versengésre lehet számítani. Ezért fontos, hogy a pályázó minél nagyobb pontszámot gyűjtsön össze.

Maximálisan 20 pontot jelent, ha a pályázó a teljes, integrált élelmezési láncot megvalósítja a pályázat útján az állatok összegyűjtésétől, a vágáson, feldolgozáson egészen a hústermékek értékesítéséig. Abban az esetben, ha a pályázatban nem szerepel a feldolgozás, csak a vágás és az értékesítés, 15 pont szerezhető. Ha a végtermék uniós szinten elismert, eredetvédett áru, illetve itthon elismert hegyvidéki termék, 15 pont szerezhető. Ha a pályázó mezőgazdasági szövetkezet vagy termelői csoport, és a pályázat útján közösen használt beruházás valósul meg, 35 pont szerezhető. A létező feldolgozási lehetőség, kapacitás függvényében és az illető község besorolása szerint 30 pont jár, ha a megtermelt alaptermék (hús) feldolgozásának csak kevesebb mint felét tudják egy 30 kilométeres körzetben feldolgozni a már működő vágóhidak, feldolgozók. 20 pont jár, ha a 30 kilométeres zónában működő húsfeldolgozók a megtermelt hús 50–90 százalék közötti mennyiségét tudják feldolgozni. Az országos ügynökség honlapján a 4.2-es intézkedés leírásánál a pályázati mellékletben megtalálható minden község ilyen természetű besorolása.

 

Húsmarhatenyésztők szövetkeztek

Nemrég jegyezték be a cégbíróságon a Bo-Kov-Meat szövetkezetet, amely a minimálisnak számító öt alapító taggal indul. Mindannyian húshasznú szarvasmarhafajták tenyésztésével, illetve tartásával foglalkoznak, egyesek már régiek a szakmában, mások a húsmarhatenyésztés útjának csak az elejét tapossák. Alapító tag a szövetkezetben a Sepsi-Charolais Kft. (310 Charolais fajtájú szarvasmarhát tartanak Zalánban), Motica Róbert PFA (50 Aberdeen Angus tulajdonosa Lemhényben), Bartha Botond (50 Angus gazdája Nagyajtán), Suciu Iosif Bölönből (10 Angust nevel) és Mihály János Ajtáról, aki ugyancsak kezdőnek számít a nemrég vásárolt tízdarabos Angus-állománnyal. A szövetkezet elnökének Motica Róbert agrármérnököt választották meg. Az elnök elmondta, hogy céljuk a kiváló minőségű marhahús fogyasztásának ösztönzése. Egyelőre az egyik tagjuk állategészségügyi engedéllyel rendelkező vágópontján fogják az állatokat vágni és trancsírozni, a porciózott húst tálcákon, légmentes csomagolásban árulják majd a megyeközponti piacon nemsokára megnyíló üzletükben. A szövetkezet nyitott, tagjai közé bárkit felvesznek, legyen az a megyében vagy a szomszédos megyékben tevékenykedő állattenyésztő, alapfeltétel, hogy húshasznú fajtákat tartson. Eltökélt szándékuk a saját vágóhíd és húsfeldolgozó építése, ezért most, a pályázat indításakor mindenképp megpróbálják elnyerni a 300 000 euró értékű vidékfejlesztési támogatást ennek felépítésére, majd az új, 2021 és 2027 közötti nemzeti stratégia pályázatainak elindulásakor nagyobb értékre szeretnének szert tenni, és ha sikerülni fog, az elnyert támogatást fejlesztésre és a termékskála bővítésére fordítják majd.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 526
szavazógép
2020-04-28: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Május küszöbén: közösség épül Uzonban

Nemcsak a községközpontban hanem Bikfalván, Lisznyóban és Szentivánlaborfalván is beindult az élet. Ha a sepsimagyarósi és uzonfüzesi zöldellő határra pillantunk, akkor az egész uzoni térségre igaz az állítás, hogy a különleges tél, a koronavírus és a fogait mutató szárazság ellenére éledezik a határ. Zajlanak a megkezdett munkálatok, ami még nem kapott zöld utat, holnap-holnapután kap, a sepsiszéki község élni akaró közösségei bíznak benne: sikeres év lesz az idei. Két településen még mindig át- meg átvonul a Moldva-Moldávia felé tartó időleges migráció, a koronavírus azonban egyelőre elkerülte ezt a helyet. A veszély megjelenése után leállt az országút mentén a helyiek kapuk-házak előtti termékkereskedelme, így az átutazóknak is eggyel kevesebb okuk volt megállni.
2020-04-28: Gazdakör - :

A fokhagyma színeváltozásai (Az Ezerjófű tanya meséiből)

A kertünkben rengeteg a fokhagyma. Ilyenkor, tavasszal néha a legváratlanabb helyeken bújik elő. Például a kerti csap körül.