Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az Ezerjófű tanya meséibőlA fokhagyma színeváltozásai

2020. április 28., kedd, Gazdakör

A kertünkben rengeteg a fokhagyma. Ilyenkor, tavasszal néha a legváratlanabb helyeken bújik elő. Például a kerti csap körül.

Életrevaló teremtés, elhullatott darabkája, a magszár végén nőtt sarjhagymácska akár a gyepben is képes gyökeret ereszteni. Olyan kártevője sincs, amely merne kikezdeni vele, a kertünket néha meglátogató őzek és mezei nyulak is kerülik. Én mindig palántáról nevelem: nyár végén, ősz elején elszórom a „magjait”, majd tavasszal, amikor kiadós esőt ígérnek az időjósok, átültetem katonás rendbe. Ezekből lesz a szépen kifejesedő, télire való, karakteres ízű és illatú fűszerzöldség, amely nélkül ugyebár a legfinomabb kerti vetemény, a kolbász is elképzelhetetlen. De „mivel több nap, mint kolbász”, sokszor csak az aranysárga tyúkzsírral megkent pirítós kenyeret teszi fenségessé.

Most, tavasszal a fiatal fokhagymácskák kiváltják a kamrában lassan már fonnyadásnak induló tavalyiakat. Az ember már amúgy is kívánja az életerővel teli friss zöldséget. Így „zöldhagymaként” kerül a konyhára.

De nem mind! A harcias fokhagyma nemcsak magamagát, hanem másokat is tud védeni! A paradicsomtövek köré is elszurkálok néhányat, az uborkasorokba is teszek, a málnának is ők biztosítják a védelmet. A krumpli közvetlen közelébe is jut belőlük, nincs is bajom a coloradói csíkos bevándorlóval (annál több a szulákkal…)! A fokhagyma-katonák szerepe nem jár le július-augusztusban, amikor társaik az ágyásokból felkerekednek a konyha, kamra felé. Ők maradnak a kertben, hogy oltalmazzanak. De huncutok! Őszire „elmásznak”. Igen, a fokhagyma képes arra, hogy a mélyebb talajrétegekbe húzódjon le, ahol átvészeli a telet, s ha eljő az új tavasz, csokrosan bújik majd elő.

Klárik László

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 20
szavazógép
2020-04-28: Gazdakör - Incze Péter:

Hússzövetkezet alakult, pályázni készülnek (Vidékfejlesztés)

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk a jó hírt, hogy többen is érdeklődtek a 4.2-es (termékfeldolgozók támogatása) intézkedés pályázati lehetőségéről. Legutóbb a nemrég bejegyzett hústermelésre, -feldolgozásra és -értékesítésre szakosodott Bo-Kov-Meat szövetkezet is tájékozódott, a szervezet biztos pályázó lesz a kiírás indításakor.
2020-04-28: Gazdakör - Bokor Gábor:

Javaslatok farmereknek

A koronavírus-járvány idejére szóló javaslatcsomagot állított össze a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság. A farmereknek szóló tanácsokat nyolc pontban rögzítik, felhíva a figyelmet, hogy az elővigyázatosságon és a jó tervezésen emberéletek múlhatnak. Időben cselekedve az alkalmazottjaikat, üzletüket, nem utolsósorban állataikat óvhatják meg a gazdák – írják a bevezetőjükben. Íme az állategészségügyi igazgatóság gazdáknak szóló javaslatai: