Javaslatok farmereknek

2020. április 28., kedd, Gazdakör

A koronavírus-járvány idejére szóló javaslatcsomagot állított össze a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság. A farmereknek szóló tanácsokat nyolc pontban rögzítik, felhíva a figyelmet, hogy az elővigyázatosságon és a jó tervezésen emberéletek múlhatnak. Időben cselekedve az alkalmazottjaikat, üzletüket, nem utolsósorban állataikat óvhatják meg a gazdák – írják a bevezetőjükben. Íme az állategészségügyi igazgatóság gazdáknak szóló javaslatai:

  • Sürgősségi esetben is biztosítani kell az állatok etetését, itatását
    Sürgősségi esetben is biztosítani kell az állatok etetését, itatását

* Bizonyosodjanak meg, hogy elégséges mennyiségben van takarmány a farmon, így ha gondok is lesznek az utánpótlással, nem lesz fennakadás a takarmányozásban. Az állatokat megfelelőképpen kell etetni, itatni, hogy az állomány ne romoljon, a termelés ne essen vissza.
* Ha lehetséges, az állatgondozók dolgozzanak váltásban, hogy minél kevesebben legyenek kapcsolatban. Ha van rá lehetőség, szállásolják el a farmon az ott dolgozó személyeket.
* Idegeneket belépni a farmra ne engedjünk. Kivételt képeznek az állatorvosok, a begyűjtést biztosító gépkocsivezetők és a farmra bejáró szolgáltatók, cégek szerelőcsoportjai.
* A farmra bejáró gépkocsivezetők viseljenek védőfelszerelést, tartsák be az előírt távolságot a farmon dolgozóktól.
* A gazdák készítsenek névsort azokkal a személyekkel, akikkel előre nem látott esetekben kapcsolatba kell lépniük: beszállítók, állatorvosok, csereszemélyzet, tejbegyűjtők, termék- és állatszállítók.
* Ha a folyamatban lévő szerződések értelmében új állat­állomány érkezik a farmra, a járművezetők viseljenek védőfelszerelést, tartsák be az előírt távolságot a farm személyzetétől.
* A gazdák készítsék elő a farm saját vészforgatókönyveit, s vegyék figyelembe a hatóságok minden előírását, javaslatát.
* A vészforgatókönyvben megoldást kell kidolgozni arra is, hogy miként marad a tevékenység folyamatos akkor is, ha jelentősen csökken az alkalmazottak száma, vagy a beszállítók nem tudják teljesíteni vállalásaikat.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 988
szavazógép
2020-04-28: Gazdakör - :

A fokhagyma színeváltozásai (Az Ezerjófű tanya meséiből)

A kertünkben rengeteg a fokhagyma. Ilyenkor, tavasszal néha a legváratlanabb helyeken bújik elő. Például a kerti csap körül.
2020-04-28: Gazdakör - :

Lezárultak a magyar pályázatok

Befejezte a támogatások kifizetését a székelyföldi mezőgazdasági támogatási programban a Pro Economica Alapítvány. A magyar kormány által végigvitt program révén Kovászna megyébe közel ötmilliárd forintnyi támogatás érkezett. A székelyföldi gazdáknak szóló támogatás révén ötezren újíthatták meg és bővíthették gépparkjukat, modernizálhatták ültetvényeiket és vásárolhattak tenyészállatokat. A legtöbben traktort, pótkocsit, vetőgépet, rendsodrót és bálázót vásároltak.