Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Lezárultak a magyar pályázatok

2020. április 28., kedd, Gazdakör

Befejezte a támogatások kifizetését a székelyföldi mezőgazdasági támogatási programban a Pro Economica Alapítvány. A magyar kormány által végigvitt program révén Kovászna megyébe közel ötmilliárd forintnyi támogatás érkezett. A székelyföldi gazdáknak szóló támogatás révén ötezren újíthatták meg és bővíthették gépparkjukat, modernizálhatták ültetvényeiket és vásárolhattak tenyészállatokat. A legtöbben traktort, pótkocsit, vetőgépet, rendsodrót és bálázót vásároltak.

Kovászna megyéből több mint 1200 pályázatot regisztráltak, ebből közel 1100 részesült kedvező elbírálásban. A megyében a legtöbb pályázat Kézdiszékről érkezett, 475 projektben több mint kétmilliárd forintnyi támogatást igényeltek, Sepsiszéken a 249 nyertes pályázat valamivel több mint egymilliárd forint támogatásban részesült, 212 pályázat volt Erdővidékről 949 258 415 forint összértékkel, 129 igénylés pedig Orbaiszékről és Bodzavidékről érkezett, ahová 578 393 366 Ft támogatás érkezett. A magyar kormány összesen közel 14 millió euróval támogatott 1065 háromszéki gazdát.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kiemelte: a program ezen része lezárult, azonban a gazdák akkor tehetnek pontot a végére, ha a gépeket kézhez kapják és nekiláthatnak velük a munkának. Ezt a folyamatot nehezíti a koronavírus-járvány, azonban az illetékes cégek megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy kiszállítsák a gépeket. Turóczi Botond kézdivásárhelyi gazda választógépre és műtrágyaszóróra pályázott a Pro Economica Alapítványnál. „Örülök, hogy sikerült és megvan. Pozitív dolognak tartom ezt a támogatást, amely nemcsak engem segít, hanem a többi gazdát is, hiszen az új, korszerű gépek vásárlásával minőségibb munkát tudunk végezni” – fogalmazott a családi vállalkozással 120 hektáron dolgozó fiatal gazda. Azt is kiemelte, a koronavírus-járvány miatt később kapták meg az Olaszországból hozott műtrágyaszórót, de még bőven lesz alkalom arra, hogy dolgozzanak vele.

(Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2151
szavazógép
2020-04-28: Gazdakör - Bokor Gábor:

Javaslatok farmereknek

A koronavírus-járvány idejére szóló javaslatcsomagot állított össze a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság. A farmereknek szóló tanácsokat nyolc pontban rögzítik, felhíva a figyelmet, hogy az elővigyázatosságon és a jó tervezésen emberéletek múlhatnak. Időben cselekedve az alkalmazottjaikat, üzletüket, nem utolsósorban állataikat óvhatják meg a gazdák – írják a bevezetőjükben. Íme az állategészségügyi igazgatóság gazdáknak szóló javaslatai:
2020-04-28: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Védjük, vegyük a helyit

Internetes portált – haromszeki.ro – indított a koronavírus-járvány nyomán nehéz helyzetbe került helyi vállalkozások támogatására a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA). A kezdeményezés célja, hogy az időszakosan tevékenységük felfüggesztésére kényszerült vállalkozások népszerűsíthessék ajánlataikat, s egyúttal bátorítsák a helyi együttműködést.