Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Háromszoros költségvetési hiány lesz

2020. május 8., péntek, Világfigyelő

Az Európai Bizottság Romániában hatszázalékos gazdasági visszaeséssel számol idén és 4,2 százalékos növekedéssel jövőre, az államháztartási hiány pedig 9,2 százalék lehet 2020-ban, és 11,4 százalék 2021-ben, ha a bukaresti kormány nem változtat a költségvetés jelenlegi szerkezetén.

A költségvetési deficitet az EB szerint a szeptemberben esedékes, 40 százalékos nyugdíjemelés, a 2021 őszére tervezett nyugdíj-újraszámolás, illetve a gyermekek után fizetendő családi pótlék megduplázása növelné. A tavalyi, téli jelentésében az EB még 3,8 százalékos román gazdasági növekedéssel számolt 2020-ra. A jelentős változást a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokkal magyarázzák. Brüsszel szerint a kijárási tilalom miatt bekövetkezett gazdasági leállás jelentősen visszaveti a fogyasztást, amely az elmúlt években a román gazdasági növekedés fő hajtóereje volt, a bizonytalanság miatt pedig sok cég elhalasztja a beruházásait. A munkanélküliség a történelmi mélypontnak számító 3,9 százalékról az idén várhatóan 6,5 százalékra nő, miután a járvány miatt a vállalatok egy része bezár. A bizottság szerint a bérek mérsékelten fognak nőni az előző években jegyzett két számjegyű emelkedéshez képest, az infláció pedig 2,5 százalékra mérséklődik 2020-ban.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 20
szavazógép
2020-05-08: Belföld - :

Olcsóbb lesz az öntözés

A szükségállapot ideje alatt és az azt követő hat hónapban a fúrt kutakból származó talajvíz, de a folyók, tavak és gyűjtőtavak vize is a vízgazdálkodási illeték befizetése nélkül használható a mezőgazdasági területek öntözésére.
2020-05-08: Világfigyelő - :

Elhalasztják az elnökválasztást (Lengyelország)

Elutasította tegnap a lengyel alsóház az ellenzéki többségű szenátusnak azt a határozatát, mely elvetette az idei elnökválasztáson a koronavírus-járvány miatt alkalmazandó levélszavazást. A szejm döntése utat nyit az elnökválasztás megrendezéséhez néhány héten belül.