LengyelországElhalasztják az elnökválasztást

2020. május 8., péntek, Világfigyelő

Elutasította tegnap a lengyel alsóház az ellenzéki többségű szenátusnak azt a határozatát, mely elvetette az idei elnökválasztáson a koronavírus-járvány miatt alkalmazandó levélszavazást. A szejm döntése utat nyit az elnökválasztás megrendezéséhez néhány héten belül.

A még az államfő aláírására váró kormánypárti jogszabály szerint az elnökválasztást kizárólag levélszavazással bonyolítják le. Az előző napokban bizonytalannak tartott alsóházi szavazási eredmény annak következménye, hogy a kormánypárti tervezetet a levélszavazást eddig ellenző kisebb kormánykoalíciós párt, az Egyetértés is támogatta.

A 460 fős szejmben a szenátusi vétó elutasítását a Jog és Igazságosság (PiS) többségi frakciójának mind a 235 tagja támogatta. 213 ellenzéki képviselő nemmel szavazott. Tartózkodott a szavazástól a radikális nemzeti és az újliberális kispártok ellenzéki koalíciója, a Konföderáció 11 tagja.

Az Egyetértés elnöke, Jarosław Gowin és a PiS elnöke, Jarosław Kaczyński szerda este megállapodott a vasárnapra kiírt elnökválasztás elhalasztásáról. Gowin beleegyezett abba, hogy a választást levélszavazás formájában tartsák meg. Tegnap reggel bejelentette: a legközelebbi időben újabb módosító javaslattal részletezi a szavazás átláthatóságát és egészségügyi biztonságát érintő előírásokat.

Kaczyński és Gowin megállapodása szerint a szavazás új időpontját az ebben illetékes alsóházi elnök „az első lehetséges időpontra” írja majd ki. A lengyel alkotmány értelmében az újra meghirdetett elnökválasztást 60 napon belül kell megtartani.

A lengyel alkotmánybíróság tegnap foglalt állást a szavazás elhalasztásáról, emellett a vasárnapi szavazás utólagos érvénytelenítésében a legfelsőbb bíróság az illetékes.

A választás fő esélyesének jelenleg a hivatalban lévő elnök, Andrzej Duda számít, akinek mandátuma augusztus 6-án jár le. A választás leghamarabb június második felében, legkésőbb augusztus elején lehetséges.

A május 10-i levélszavazást eddig nem demokratikusnak és a járvány miatt veszélyesnek minősítő ellenzék képviselői közben már bírálták a szavazás elhalasztását.

Többek között kétségbe vonták, hogy a legfelsőbb bíróság érvénytelenné nyilváníthatná a vasárnapi választást akkor, amikor ezt meg sem tartják. Robert Biedroń baloldali elnökjelölt tegnapi sajtóértekezletén „állami válságnak” nevezte az elnökválasztás elhalasztását és szorgalmazta az okok hatósági kivizsgálását.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2020-05-08: Világfigyelő - :

Háromszoros költségvetési hiány lesz

Az Európai Bizottság Romániában hatszázalékos gazdasági visszaeséssel számol idén és 4,2 százalékos növekedéssel jövőre, az államháztartási hiány pedig 9,2 százalék lehet 2020-ban, és 11,4 százalék 2021-ben, ha a bukaresti kormány nem változtat a költségvetés jelenlegi szerkezetén.
2020-05-08: Világfigyelő - :

Egyre több a fertőzött Oroszországban

Oroszország az ötödik helyre lépett előre az igazolt fertőzöttek számának tekintetében, amely 11 231-es napi rekordnövekmény mellett elérte a 177 160-at, de a valós szám a moszkvai polgármester szerint egyedül a fővárosban 300 ezer körül lehet.