Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KitekintőBajba juthat az eurózóna?

2020. május 13., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Bár az Európai Bizottság (EB) kötelezettségszegési eljárással fenyegette meg Németországot egy alkotmánybírósági ítélet miatt, a portfolio.hu által idézett Bruxinfo szerint az EB inkább eljáráson kívül próbál megegyezni a német kormánnyal. Az ügy előzménye, amely egyes elemzők szerint az euró, sőt, az eurózóna létét is veszélyezteti, hogy a német szövetségi alkotmánybíróság magyarázatra szólította fel a Bundesbankot az Európai Központi Bank által még 2015-ben indított eszközvásárlások kapcsán.

  • Európai Központi Bank – messzemenő hatása lehet a kötvényvásárlási programnak. Forrás: Capital
    Európai Központi Bank – messzemenő hatása lehet a kötvényvásárlási programnak. Forrás: Capital

Az ügy rendkívül bonyolult jogi és hatalmi harcot indított az uniós intézmények, sőt, államok között, ugyanis a német alkotmánybíróság egy héttel ezelőtti döntése egyrészt megkérdőjelezte az Európai Unió Bíróságának korábbi ítéletét (és így az uniós jog primátusát a nemzeti joggal szemben), másrészt megállapította, hogy az Európai Központi Bank túllépett a hatáskörén, és kötelezte eszközvásárlási programja alapos magyarázatára, ellenkező esetben eltiltják a német Bundesbankot az abban való további részvételtől.

Azóta ennek a hatalmi és jogi s végső sorban pénzügyi harcnak több frontja már a nyilvánosság számára is világossá vált. Még aznap példátlan módon visszaszólt a német alkotmánybíróságnak az EU Bírósága, illetve vasárnap Ursula von der Leyen bizottsági elnök, aki egy közleményben kötelezettségszegési eljárás elindítását helyezte kilátásba Németországgal szemben. E mögött az a megfontolás is lehetett, hogy egy ilyen ügy végül úgyis az EU Bíróságán kötne ki, ahol majd a luxemburgi testület „helyreteszi” az egész kérdést mint az EU-ban ténylegesen legfőbb bírói fórum.

A vitát az robbantotta ki, hogy a német alkotmánybíróság ítéletében önkényesnek és szakmailag vállalhatatlannak nevezte az Európai Unió Bíróságának az Európai Központi Bank (EKB) egy 2015-ben indított kötvényvásárlási programját uniós jogi szempontból kifogástalannak minősítő határozatát, és kimondta, hogy Németország csak akkor vehet részt továbbra is a kötvényvásárlások finanszírozásában, ha az EKB három hónapon belül igazolja, hogy a program nem jár aránytalan gazdaságpolitikai és államháztartási hatásokkal. Ez azonban így nem helyes, mert uniós jogi ügyekben „az utolsó szót mindig Luxembourgban mondják ki” – mondta az Európai Unió Bíróságának székhelyére utalva Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke egy lapinterjúban. Ezt az álláspontot képviselte Ursula von der Leyen elnök is, amikor kötelezettségszegési eljárást helyezett kilátásba.

Az Európai Bizottsággal ellentétben a lengyel kormány üdvözölte a német alkotmánybíróság határozatát, hiszen az ítélet első alkalommal mondja ki világosan, hogy az Európai Unió Bíróságának nincs korlátlan hatásköre. Az Európai Unió működéséről szóló szerződéseket a tagállamok kötötték meg, és ők döntenek arról, hogy meddig tart a közös intézmények hatásköre. „A határok kiterjesztésére irányuló kísérletek önkényesek és veszélyeztetik a jogállamiságot” – mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Szakértők szerint az előzmény nélküli sokfrontos harc következményei nem csak jogi és politikai szembenállást eredményezhetnek, hanem a gazdasági együttműködést, végső soron az Európai Unió és benne az eurórendszer alapjait is megrengethetik.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 159
szavazógép
2020-05-13: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Egyedülálló informatikai megoldás (Kényszerszabadság)

A sepsiszentgyörgyi HAMOR Soft Kft. fiatal informatikusai – Bujdosó Zsolt és Földes Sándor – számítógépes programot dolgoztak ki, amely segíti a könyvelőket, hogy kitöltsék a kényszerszabadságra járó támogatás igényléséhez szükséges listákat. A program minden felhasználó számára ingyenesen elérhető.
2020-05-13: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Adóamnesztia

Adóamnesztiát és adókedvezményt biztosít vállalatoknak a kormány – áll az adóhatóság közleményében. A döntés értelmében elengedik az adótartozások után felszámolt késedelmi és büntetőkamatokat, amennyiben a cégek december 15-ig rendezik adótartozásaikat.