Szupergazdagok veszteségei

2020. május 19., kedd, Magazin

Alig néhány hét alatt több mint 50 milliárd fontot vesztettek a leggazdagabb britek a koronavírus-járvány súlyos gazdasági és piaci hatásai miatt. A királyi ház befektetési portfóliója sem menekült meg a veszteségtől.

  • Joanne K. Rowling a leggazdagabb író. Fotó: engineerbabu.com
    Joanne K. Rowling a leggazdagabb író. Fotó: engineerbabu.com

A Nagy-Britannia ezer leggazdagabb mágnásának becsült vagyonáról vasárnap közölt összesítés szerint a brit szupergazdagok felső kasztjának összvagyona jelenleg 743 milliárd font, 29 milliárd fonttal kevesebb, mint tavaly. A Rich List 2020 összeállítói szerint a járvány elhatalmasodásának kezdete óta eltelt alig két hónap alatt a gazdasági és a piaci veszteségek 54 milliárd fontot vittek el a brit szupergazdagok vagyonából. A lista első tíz helyezettje összesen 15 milliárd fontot vesztett március óta, és a milliárdosok száma is csökkent: jelenleg 147 fontmilliárdos él Nagy-Britanniában, néggyel kevesebb, mint tavaly. A milliárdosok világfővárosa továbbra is London, ahol 89 fontmilliárdos él, több, mint a világ bármely más városában.

Az irodalmárok vagyonlistáját továbbra is a példátlan sikerű Harry Potter-regénysorozat Skóciában élő szerzője, Joanne K. Rowling vezeti, akinek 795 millió fontos vagyont tulajdonítanak, 45 millió fonttal többet, mint tavaly. Rowling az 1990-es évek elején még heti 70 fontos segélyből, munkanélküliként tengődött egy edinburghi szociális bérlakásban, ma viszont világviszonylatban is messze a leggazdagabb regényíró.

A leggazdagabb brit zenészek és zeneszerzők idei listáját Sir Paul McCartney és a korábbi örök második Lord Andrew Lloyd Webber vezeti holtversenyben. A Beatles egykori basszusgitárosa és a világhírű musicalszerző vagyona egyaránt 800 millió font.

A Rich List multimilliárdos élmezőnyéhez képest a brit uralkodó szinte szegénynek tűnik. A 94 esztendős II. Erzsébet királynő az idei listán 350 millió fonttal szerepel; ez 20 millió fontos veszteség tavaly óta. Ez azt is jelenti, hogy az uralkodó 16 helyet visszacsúszott egy év alatt, vagyona ugyanis tavaly a 356., idén azonban már csak a 372. helyhez volt elegendő.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 106
szavazógép
2020-05-19: Magazin - :

A belga licenc: Stella Artois (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Azt hittem, hogy elegáns külseje és prémium kategóriás mivolta miatt a Stella Artois egy egészen jó, különleges sör, ám miután megkóstoltam, rá kellett jönnöm, hogy semmi rendkívüli nincs benne.
2020-05-19: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Várakozásban Alvégen

Egy évszázad múlva is megírhatja bárki a koronavírus pusztítását, sem statisztikában, sem képi megjelenítésben nem lesz majd hiány. A települések most már éledeznek, zajlanak a fejlesztési munkálatok, készülnek a tervek, és figyelemre méltó az is, hogy a járványvégi várakozásnak helyi sajátosságai is vannak. Ezek egyike az erős hit, amelyhez az ima kölcsönöz fogózkodót. Az alvégi Illyefalván, Sepsiszentkirályban és Aldobolyban is vannak ennek mozgatórugói, elsősorban erről esett szó a Sánta Pál illyefalvi plébánossal folytatott beszélgetésünk alkalmával.