Székelyföldre nem jut a pajzsmirigygyógyszerből

2020. május 20., szerda, Közélet

Nyolc nagyváros patikáinak juttatnak abból az adományba kapott ötezer doboz pajzsmirigygyógyszerből, amely az Európai Gyógyszerforgalmazók Szövetsége (ADEM) és a romániai krónikus betegek, valamint az autoimmun betegségekben szenvedő páciensek szövetsége közötti megállapodás révén jutott az országba. Egyetlen székelyföldi város sem kap a gyógyszeradományból, holott a térségben is több ezren szorulnak rá az év elejétől hiánycikknek számító Euthyrox készítményre.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A háromszéki gyógyszerészkamara elnöke szerint az elosztás diszkriminatív, hisz minden érintett beteg egyformán lenne jogosult arra, hogy megkapja a gyógyszerét, az ellenben igaz, hogy az ötezer doboz Euthyrox csepp a tengerben, a pajzsmirigybetegek elenyésző része számára elegendő.

Becslések szerint az országban ötszázezer beteg használja ezt a készítményt, s bár március végén Románia vásárolt 140 ezer doboz 100 mg-os Euthyroxot, később 77 500 doboz 50 mg-osat és 60 ezer doboz 25 mg-osat, a készletből csak keveseknek jutott. Az elmúlt hetekben sikerült a patikáknak néhány dobozzal beszerezniük, de ez is csak a betegek töredékének volt elegendő még úgy is, hogy csak egyhavi adagot adtak ki mindenkinek – mondotta Szabó Péter.

Kérdésünkre válaszolva a gyógyszerészkamara elnöke arról tájékoztatott, egyszerű recepttel más megyében is ki lehet váltani a gyógyszereket teljes áron. Az Euthyrox esetében az egyhavi adag alig néhány lej, de ha több száz kilométert kell utazni érte, nagyon megugrik az ára.

Lapunk érdeklődésére dr. Vay Enikő endokrinológus szakorvos elmondta, az Euthyrox a pajzsmirigybetegek alapgyógyszere, amit csak a csepp formájú accu-thyroxszal lehet helyettesíteni, ami szintén hiánycikk, de a pontos adag kimérésének nehézsége miatt idős betegeknek nem is ajánlott. Tudomása van arról, hogy a gyógyszer hiánya, a rendszertelen hozzájutási lehetőség miatt sok beteg abbahagyta a szedését, de ez igen kockázatos, és különösen az időseknél, szívbetegeknél, illetve magas vérnyomásosoknál járhat súlyos következményekkel – mondotta.

Az említett ötezer doboz gyógyszert Spanyolországból importálták, és megegyezik a Romániában Euthyrox néven ismert készítménnyel, összértéke 85 839 lej, mától érhető el bukaresti, iaşi-i, konstancai, nagyváradi, buzăui, temesvári, kolozsvári és craiovai gyógyszertárakban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1449
szavazógép
2020-05-20: Világfigyelő - :

A földekre küldené a briteket Károly herceg

Károly herceg arra buzdítja a briteket, hogy menjenek ki a földekre, és segítsenek a gazdáknak a termés betakarításában.
2020-05-20: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Vendéglátás korlátozások és lehetőségek között

Jelentős bevételkiesést okozott a vendéglátásban a március derekán elrendelt kényszerszünet, és bár sokan várták, május közepén mégsem nyithattak az éttermek, teraszok. Természetesen az újraindulás az ágazatban dolgozó háromszéki vállalkozókat is élénken foglalkoztatja, a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátók Szövetségének (SVESZ) elnöke úgy látja, lett volna megoldás arra, hogy első körben legalább a szállodákhoz tartozó teraszok működését engedélyezzék. Reményre ad okot, hogy a szállodák és éttermek munkáltatói szövetségeit tömörítő szervezet képviselőinek a kormányfő azt ígérte, hogy június elején megnyithatnak a teraszok.