Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Jóváhagyta a parlament a vészhelyzet bevezetését

2020. május 21., csütörtök, Belföld

Elfogadta tegnap a parlament azt a kormányhatározatot, amely vészhelyzetet hirdet Románia területén. A parlamenti vitát megelőzően a képviselőház és a szenátus jogi bizottsága pozitívan véleményezte 2020. május 18-i kormányhatározatban leszögezett intézkedéseket, de több módosító javaslatot is csatolt ezekhez.

  • Fotó: Digi24.ro
    Fotó: Digi24.ro

Az egyik módosító javaslat értelmében a kormány az egészségügyi minisztérium révén biztosítja a helyi hatóságok számára, hogy megfelelő mennyiségű egészségügyi maszkkal tudják ellátni a területükön élő hátrányos helyzetű családokat és személyeket. Egy másik módosítás arra vonatkozik, hogy a helyi hatóságok jogkörébe tartozik az alárendeltségükben lévő egészségügyi intézmények vezetőinek kinevezése és leváltása. A koronavírus-járvány miatt kihirdetett vészhelyzet idején csak a kormánynak van joga vesztegzárat elrendelni vagy meghosszabbítani, akkor is, ha az intézkedés behatárolt térségre – egy vagy több településre – korlátozódik. A 2020/55-ös törvény értelmében a vészhelyzet azonnal megszűnik, amennyiben a parlament leszavazná annak jóváhagyását.

A vészhelyzet idején 500-tól 2500 lejig terjedő bírságot kockáztat az, aki nem visel védőmaszkot nyilvános zárt térben, megszegi a kijárási korlátozásokat, vagy tiltott tömegrendezvényeken vesz részt. Kétszer ekkora bírság jár a karanténszabályok megsértéséért, míg a tiltott tömegrendezvények szervezéséért akár 15 ezer lejes büntetést is kiszabhatnak.

Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelem vezetője a parlamenti ülésen azt mondta: már folyamatban van a vészhelyzet gyakorlatba ültetését lehetővé tevő miniszteri rendeletek előkészítése. A rendeletek főleg az egészségügyi szektort, de a szállításügyet, gazdaságot és más területeket is érintenek.

Radu Preda, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) szenátusi frakcióvezetője felszólalásában azt mondta: mélységes kiábrándulást okoz neki az a mód, ahogyan megtörtént az áttérés a szükségállapotról a vészhelyzetre. Preda szerint túl későn vezetik be a kötelező maszkviselést, ezt az intézkedést már a járvány kitörésekor meg kellett volna hozni.

Victor Ponta, a Pro Románia párt vezetője bejelentette: az alakulat a vészhelyzet kihirdetésének törvénytervezete ellen fog szavazni. Kijelentette: akik megszavazzák a jogszabályt, azok csak még nagyobb hatalmat adnak az Orban-kormány kezébe, amely az utóbbi hónapokban bebizonyította, hogy képtelen megvédeni állampolgárait.

Dan Barna képviselő, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (MRSZ) elnöke azt mondta felszólalásában: pártja törvényhozói megszavazzák a vészhelyzet kihirdetését, de a krízis kezdete óta hiányolta az „előreláthatóságot”, ellentmondásosan, egyik napról a másikra születtek döntések.

A jogszabályt végül elfogadta a parlament, miután 372 törvényhozó támogatta azt, 37-en ellene szavaztak, 7-en tartózkodtak.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 15
szavazógép
2020-05-21: Világfigyelő - :

Nyitnak az óvodák, bölcsődék Magyarországon

A tanév végéig, június 15-ig érvényben marad a tantermen kívüli, digitális munkarend, az óvodák és bölcsődék viszont május második felétől visszatérnek a normális működési rendhez – jelentette be Maruzsa Zoltán, Magyarország kormányának köznevelési államtitkára tegnap.
2020-05-21: Belföld - :

A maszkviselés szabályai

Nelu Tătaru miniszter jóváhagyta az egészségügyi tárca és a belügyminisztérium közös rendeletét, amely előírja a védőmaszk kötelező viselését, a járványtani szűrést és a kézfertőtlenítést a vészhelyzet idején a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében – derül ki az egészségügyi tárca tegnapi közleményéből.