Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A maszkviselés szabályai

2020. május 21., csütörtök, Belföld

Nelu Tătaru miniszter jóváhagyta az egészségügyi tárca és a belügyminisztérium közös rendeletét, amely előírja a védőmaszk kötelező viselését, a járványtani szűrést és a kézfertőtlenítést a vészhelyzet idején a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében – derül ki az egészségügyi tárca tegnapi közleményéből.

  • Forrás: mediafax.ro
    Forrás: mediafax.ro

A dokumentum értelmében a vészhelyzet idején kötelező a védőmaszk használata minden nyilvános zárt térben, így az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyen.

Az ötévesnél kisebb gyerekek kivételt képeznek a védőmaszk kötelezettségének viselése alól, akárcsak a tanulók és az egyetemisták a tanórákon, amennyiben a megfelelő fizikai távolságot betartják egymás között, írja elő az egészségügyi és a belügyminisztérium közös rendelete.

A kockázatok felmérése nyomán a következő esetek szintén kivételt jelenthetnek: az alkalmazott egyedül dolgozik az irodában, vagy az alkalmazottak legalább kétméteres távolságban ülnek egymástól, és kétóránként szellőztetik a helyiséget, valamint fertőtlenítik a felületeket; az illető személy olyan betegségekben szenved, amelyek nehezítik szervezetének oxigénellátását; intenzív fizikai munkát végez, vagy munkáját nehéz körülmények (magas hőmérséklet, magas nedvességtartalom stb.) nehezítik; a televíziós műsorvezetők és vendégeik, ha betartják egymás között a háromméteres távolságot; nyilvános felszólalók, ha betartják a háromméteres távolságot a többiektől.

„A munkaügyi orvosok elvégzik a kockázatfelmérést a munkahelyeken, a munkavédelmi felelős pedig felkészítőt tart az alkalmazottaknak. (...) A védőmaszknak el kell takarnia az orrot és a szájat is, és legalább négyóránként, vagy ahányszor csak szükséges, le kell cserélni azt. A viselés ideje alatt nem szabad a maszkhoz nyúlni, ha ez mégis megtörténik, azonnal fertőtleníteni kell a kezet alkoholt tartalmazó kézfertőtlenítővel vagy vízzel és szappannal” – mutat rá a közlemény.

A nem orvosi maszkokat naponta ki kell mosni 60–90 Celsius-fokon, és ki kell vasalni. Az ötéves vagy annál nagyobb gyerekek esetében javallott a textilből készült maszkok használata.

Az egészségügyi tárca hangsúlyozza, hogy amennyiben jelentkeznek a megfázásos tünetek (láz, köhögés, tüsszentés), a védőmaszk használata mindenhol ajánlott (nyílt tereken, otthon is).

A rendelet a járványtani szűrést is előírja a nyilvános zárt helyiségekbe való belépéskor. A vészhelyzet idején az intézmények, közigazgatási hatóságok, cégek a bejáratnál kötelesek elvégezni a járványtani szűrést minden alkalmazottjuk, illetve minden más belépő személy esetében, és kötelezniük kell őket a kezek fertőtlenítésére.

A rendelet értelmében ugyanakkor az intézményekbe csak indokolt esetben léphetnek be idegen személyek.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2149
szavazógép
2020-05-21: Belföld - :

Jóváhagyta a parlament a vészhelyzet bevezetését

Elfogadta tegnap a parlament azt a kormányhatározatot, amely vészhelyzetet hirdet Románia területén. A parlamenti vitát megelőzően a képviselőház és a szenátus jogi bizottsága pozitívan véleményezte 2020. május 18-i kormányhatározatban leszögezett intézkedéseket, de több módosító javaslatot is csatolt ezekhez.
2020-05-21: Belföld - :

Online egyetemi év

Elfogadta tegnap a képviselőház a 2020/58-as sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvényt, amely többek között leszögezi, hogy a 2019–2020-as egyetemi év második szemeszterében online is folyhat az oktatás és a vizsgáztatás tevékenység.