Hírsaláta

2020. május 22., péntek, Belföld

SZERINTÜK NEM VOLTAK MAGYAR ELLENÁLLÓK. A Cotroceni Nemzeti Múzeum szakértői még tavaly úgy gondolták, a rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából elő kell állni egy olyan emlékezetfrissítő kiállítással, melynek segítségével fenntartható a kollektív tudatban az a valóban fontos tény, hogy szép számban akadtak a kommunista diktatúra idején olyanok, akik akár életüket is kockáztatva felszólaltak, cselekedtek az elnyomás ellen.

  • Fotó: Főtér.ro
    Fotó: Főtér.ro

Az Ellenállók: megemlékezés és tisztelet című tárlatban, mely az Erdélyi Történeti Múzeum óvó szárnyai alatt megérkezett Kolozsvárra, nyoma sincs magyar ellenállóknak, a tájékoztató pedig román és angol nyelvű. Márton Áront, Szoboszlay Aladárt, Tőkés Lászlót, Szőcs Gézát és más, egykor meghurcolt magyar személyiségeket valószínűleg nem tartanak komoly ellenállóknak az illusztris román múzeumi szakértők. A kiállítás fővédnöke Klaus Iohannis államelnök. (Főtér)

ŐRIZETBE VETTÉK HUȘI VOLT PÜSPÖKÉT. Kiskorúval létesített szexuális kapcsolat gyanúja miatt őrizetbe vették tegnap Huşi volt ortodox püspökét, Corneliu Bârlădeanult – közölte a jászvásári táblabírósági ügyészsége. Corneliu Bârlădeanul, világi nevén Corneliu Onilă 2017 júniusában került a figyelem középpontjába, amikor a püspök panaszt tett az Országos Korrupcióellenes Ügyészségen három pap ellen, akik azzal zsarolták, hogy kompromittáló felvételt tesznek róla közzé, ha az egyházi méltóság nem juttatja őket pénzhez vagy tisztséghez. Egy felvétel nyilvánosságra is került, eszerint Corneliu Bârlădeanul homoszexuális kapcsolatot létesített egy kiskorúval, aki állítólag akkor a Huşi-i Teológiai Szeminárium tanulója volt. A három pópát, akik Bârlădeanult megzsarolták, a feljelentés nyomán kivizsgálták, majd letöltendő börtönbüntetésre ítélték. (Agerpres)

FÖLDEGYESÍTÉS CSAK AZ EGYHÁZAK SZÁMÁRA. A Mentsétek Meg Romániát (MRSZ) bejelentette, hogy az alkotmánybírósághoz fordul amiatt a törvény miatt, amely az egyházi egyesületek számára kiváltságokat állapít meg a földek összevonásakor. A projektet valamennyi parlamenti párt támogatta, kivéve az MRSZ-t és az RMDSZ-t. Az MRSZ úgy véli: ahelyett, hogy támogatnák a gazdálkodókat a föld egyesítésében és a mezőgazdaság fejlesztésében, az állam csak az egyházi földekkel foglalkozik, ez pedig meglehetősen diszkriminatív. A törvény értelmében a különböző településekhez tartozó, kisebb parcellákból álló földterületeket – melyek nagy része az ortodox egyházé –, be lehetne cserélni egy nagyobb, egybefüggő területre. A törvény szerint nem is kellene árértékbeli különbséget kifizetni, tehát elképzelhető, hogy az egyház kap egy értékes, egybefüggő, közművesített területet a település szélén, és cserébe az állam kap sok különálló parcellát valahol kint a mezőben. (Transindex)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1594
szavazógép
2020-05-22: Belföld - :

A lázmérés problémája

A zárt nyilvános terek bejáratánál történő lázmérés egy újabb megosztó áltéma – írja tegnapi Facebook-bejegyzésében Raed Arafat államtitkár.
2020-05-22: Belföld - :

Gyanús közbeszerzések

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség 33 olyan eset ügyében vizsgálódik a koronavírus-járvány idején lebonyolított közbeszerzések miatt, amelyeknél felmerül a korrupció gyanúja, miután bizonyos kórházak és más állami intézmények drágán szereztek be a járvány megfékezéséhez szükséges orvosi eszközöket, védőfelszereléseket.