Keddi pörgés a könyvtárban

2020. május 27., szerda, Közélet

Nem csak a járványtani helyzet tette lehetővé, de az olvasók igénye is megkövetelte, hogy újrainduljon a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasószolgálata: tegnap, a nyitás első napján a régi világbeli keddi napokhoz (a könyvtárban ez a hét első munkanapja a közönséggel) hasonló volt a jövés-menés, a délelőtt folyamán több mint ötvenen hoztak-vittek könyvet, de olyan is akadt, aki végre beiratkozhatott a könyvtárba.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Szigorú, de olvasóbarát szabályzatot dolgozott ki az elkövetkező időszakra a Bod Péter Megyei Könyvtár: az olvasókat az épület oldalánál, a csigalépcsős kiskertnél fogadják (ennek előnye, hogy a könyvtárba menőknek nem kell maszkot viselniük, valamint a lázmérés procedúráján sem kell átesniük), itt lehet leadni a visszavitt könyvet, átvenni a kölcsönzésre kiszemelt olvasnivalót. A könyvtár természetesen nem számol késedelmi díjat azokra a kikölcsönzött könyvekre, melyek visszaviteli határideje az intézmény kényszerű zárási ideje alatt járt le.

A kölcsönzésben nagy segítséget jelent az előjegyzési módszer: telefonon vagy e-mail-ben jelezhetik előre igényüket az olvasók – ennek előnye, hogy a könyvtár munkatársai idejében előkészíthetik a kért könyvet, melyet majd azonnal át tudnak adni az olvasónak. Egy új jelzés is üzemel a kölcsönzésnél: mivel visszavitelük után a papír borítójú könyveket három napra, a műanyag borítású dokumentumokat (CD, DVD) hét napra elkülönítőbe kell helyezni, ha épp ezek közül szeretne valaki kölcsönözni, „könyv karanténban” feliratú visszajelzést kap. Nyilván, az elkülönítés lejárta után ezek a könyvek is újra kölcsönözhetőek.

Ha nem is nagy, de mindenképp számottevő volt a pezsgés tegnap a könyvtárban. Többnyire folyamatosan sorban álltak az emberek a csigalépcsős kiskertben, vittek is vissza könyveket, kölcsönöztek is. „Egy átlagos keddi napnak megfelelő a forgalom”, mondta el érdeklődésünkre Szonda Szabolcs, a könyvtár vezetője. Felnőttek és gyerekek, határozott igényűek és új olvasmányélményre vágyók egyaránt felkeresték az intézményt, utóbbiaknak ugyan nincs még lehetőségük a polcok közt böngészni, hogy hátha felkelti valami az érdeklődésüket, de a könyvtár munkatársai szívesen ajánlanak könyvet, bármilyen témájút, bármilyen életkornak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint felbomlik-e a kormánykoalíció a jövő évi választások előtt?
eredmények
szavazatok száma 240
szavazógép
2020-05-27: Jegyzet - Váry O. Péter:

Sportkultúra (Határhelyzet)

Képzeljünk el egy lehetetlen helyzetet. Hazamegy Pistike az iskolából, édesanyja – mint minden valamirevaló szülő – megkérdezi tőle: na, kisfiam, mit tanultatok ma? És Pistike – kilencéves-forma gyerek – rákezdi, hogy csak úgy piroslik bele az arca: Jó iskola, jó iskola százezer van / de olyan mint a mi tanodánk, csakis egy van / szépírás a tudománya / a többi suli elmehet a bús p...ába.
2020-05-27: Közélet - Iochom István:

Még nem fogad látogatókat a céhtörténeti múzeum

Habár az enyhítő intézkedések lehetővé teszik a múzeumok megnyitását, május 31-ig erre biztosan nem kerül sor az Incze László Céhtörténeti Múzeumnál, ahol felújítás zajlik. Mivel a javítást követően vissza is kell rendezni a termeket, minden valószínűség szerint a múzeum bejáratához kiírt május 31-i időpontot sem tudják tartani, és június 15. előtt nem fogadnak látogatókat – tudtuk meg Dimény Attila muzeológustól.