JegyzetSzabadságot akartak

2008. október 8., szerda, Múltidéző

Az utolsó szemtanú, aki látta 1849. október 6-án a tizenhárom vértanú halálát (az aradi gyásznap eseményeinek a lelkészeken, katonákon és pribékeken kívül mindössze négy ember volt a szemtanúja), Herold Alajos olyan közel állott Damjanich Jánoshoz, hogy meghallotta, amikor a tábornok a nyakkendőjét eloldva az őt vigasztaló lelkésznek így szólt: adja át, tisztelendő úr, nyakkendőmet feleségemnek, és mondja meg neki, hogy nem a hóhér vette le nyakamról.

Az aradi tizenhárom egyikének szavai is üzenet számunkra, hogy az 1848-as forradalmak között a magyar volt az egyetlen, amely nem belső gyöngesége és konfliktusai miatt dőlt meg, hanem az ellenség elsöprő katonai fölénye miatt. A véres, gyászos emlékképek összessége fölé emelkedik a méltóság. Az aradi tizenhárom magatartását a szabadságharc veresége sem tudta elfedtetni. Nemzedékek előtt, magyar és más nemzetiségűek előtt világol a 13 honvéd főtiszt egyenes jelleme. Nemkülönben a Pesten agyonlőtt, mindvégig az együttműködést kereső Batthyány Lajosé. Példaként álljon előttünk, ifjaink előtt az ugyancsak kivégzett Csányi László, Perényi Zsigmond, Szacsvay Imre, Jeszenák János és még száznál is több honvédtiszt, lelkész, tisztviselő, egyszerű népfelkelő. A ,,kegyelemből" várfogságra ítéltek száma megközelítette a négyszázat. Akiket utol nem érhettek, azokat távollétükben ítélték el, és neveiket bitófára szögezték.

Csodálatos, hogy noha fegyveres együttműködésre nem kerülhetett sor, de kézzelfogható eredmény született, amikor a román és szerb nemzetiségi vezetők közül azok, akik valóban népükért fogtak fegyvert, most utat találtak a magyar néphez. Legtöbb helyen beszüntették a harcot, az országgyűlés pedig megszavazta — az Európában sokáig egyetlen — nemzetiségi törvényt! ,,A mostani forradalom két elv, a demokrácia és a nemzetiség miatt tört ki. Az egyéni szabadság nem elegendő. A nemzetek nemzeti szabadságot akarnak... Mindazoknak, akik szeretik a szabadságot, szükségszerűen támogatniuk kell a magyarokat... Ha Magyarország elbukik, akkor mi mindenestől és hosszú időre elbukunk" — írta levelében Bălcescu.

Íme, a nemzet boldogságát feladatul tűző jövőkép alternatív szemlélete.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1716
szavazógép
2008-10-08: Múltidéző - x:

Elnémultak a harangok Háromszéken

Gábor Áron szobra Kézdivásárhely főterén
Így szól a nóta, ami talán a nép ajkán született, s az utókort Háromszék 1849-es hősi önvédelmi harcára és tragédiáira emlékezteti, mely szorosan összefügg Gábor Áron nevével.
2008-10-08: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Megkésett menesztés

Talán csak Adrian Cioroianu volt külügyminiszter vetekedett Cristian Adomniţei-jel a miniszteri mandátum alatt elkövetett bakik terén: a Tăriceanu-kormány eme két tagja folyamatosan a sajtó bírálatainak célpontja volt. Ha Cioroianutól korábban megszabadult a kormányfő (miután a külügyminiszter a romák sivatagba telepítéséről beszélt), Adomniţei menesztése több szempontból is késeinek bizonyulhat.