A vegyszeres kezelések ideje

2020. június 9., kedd, Gazdakör

Az elmúlt hetek esős időszaka jelentősen növelte a talaj vízkészletét. A farmerek azonban nem állnak tétlenül, készülnek egy szárazabb periódusra, készenlétbe helyezték az öntözőberendezéseket. Ezen túlmenően figyelniük kell a kultúrák védelmére, a felmelegedés és a még mindig nedves környezet kedvez a kártevők szaporodásának, főként a gombás betegségek elterjedésére lehet számítani.

  • Permeteznek a gazdák. A szerző felvétele
    Permeteznek a gazdák. A szerző felvétele

Jól jött a sok eső, de bármilyen hihetetlennek hangzik: még jöhet csapadék, a földek elbírják – mondotta érdeklődésünkre ifj. Orbán Miklós agrármérnök. Pillanatnyilag a permetezésen van a hangsúly. A kalászosoknál a kalászvédelmi munkákat kell elvégezni, főként a fuzárium terjedésének megakadályozása érdekében. Ajánlatos egyszerre kijuttatni egy gombaölő szert – ez lehetőleg legyen kétkomponensű, de már három összetevős is kapható – és egy rovarölőt. A kalászosoknál ezt a kezelést a virágzásig kell elvégezni, nagyjából még ezen a héten van rá idő, utána újabb esők következnek, amelyek akadályozhatják a permetezést – húzta alá a szakember.

A burgonya esetében is nagyjából most kezdik a gombás betegségek elleni védekezést, de van farmer, aki hamar elültette a burgonyát, a lombozat összenőtt, így már a második kezelésnél tart. Kalászosok és a burgonya esetében is szisztemikus vegyszereket ajánlott használni – mondta Orbán Miklós.

Az állattartó gazdák sem panaszkodnak. Egyrészt a legelőkön bőven van zöldtakarmány – mert a Jóisten adott esőt, s a májusi eső aranyat ér –, és ez meg is látszik az állatokon, kövérebbek, jobb karban vannak, mint a korábbi években. Viszont az állomány hízása a tejtermelés rovására ment a juhok esetében – tudtuk meg Benedek Csaba papolci juhos gazdától. Pedig most van a legnagyobb kereslet a juhsajt, orda iránt, messzemenően jobban fogy, mint tavaly vagy azelőtt – mondta a gazda. És az egyik okot is kifejtette: mindenhol csökken az állat­állomány, egyre kevesebben tartanak 10–15 juhot saját használatra, akik pedig túladtak az állományukon, kénytelenek megvenni a sajtot, ordát, túrót. Benedek nagyban, főként déli megyékben értékesíti a juhtejből készült finomságokat, állandó kuncsaftjai harminc-negyven kilogrammos tételekben vásárolnak tőle, de a falusiak sem maradnak el. Az általa ismert juhos gazdák ugyancsak elégedettek, van kereslet, van ára az esztenákon megtermelt minőségi árunak – mondta befejezésül.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 762
szavazógép
2020-06-09: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Kilyén kínálata

Az 1968-ban Sepsiszentgyörgyhöz csatolt vidéki település közelmúltjáról aligha fogunk többet megtudni az elkövetkező évtizedekben, mint eddig, pedig egymaga kínálja a háromszéki kistelepülések hihetetlenül gazdag, új és nem új értéktárkincsét. Miért van az, hogy nyelvészeink néveredet-kutatása, a település teljes felmérése csigalassúsággal halad, pedig ennél izgalmasabb témát aligha jelölhetne ki végzős egyetemistáinak a vezetőtanár.  A falunak azonban nemcsak a múltja érdekes, jelene, fejlődése is. Sok megoldatlan kérdésben várják a megyeközpont segítségét, és remélik, hogy a járvány lecsengése után az élet visszazökken a rendes kerékvágásba.
2020-06-09: Gazdakör - Bokor Gábor:

Szigorítások a kosok törzskönyvezésénél

Adrian Oros mezőgazdasági miniszter a napokban jelentette be: csak azoknak a kosoknak bocsátanak ki törzskönyvet, amelyeknél elvégezték a génállomány-felmérést. A génállomány felmérése lehetővé teszi egy berbécs eredetének és a juhokra végzetes, gyógyíthatatlan betegséggel, a surlókórral szembeni ellenállóság megállapítását. A vizsgálat kizárná, hogy a továbbiakban ismeretlen vagy kétes eredetű berbécsek is törzskönyvet kapjanak.