Sörcsap – a székely sörkalauzAz átlagos: Ursus Premium

2020. június 17., szerda, Magazin

Még most is annak tartják, egykoron lehet, hogy a romániai sörök királya volt az Ursus, ám amikor mioritikus hazánkat is elérte a kézművesser-forradalom, egy kicsit idejétmúlttá vált ez a reklámszlogen. Köztudott, hogy az utóbbi időben számos olyan habos nedű – legyen az nagyüzemi vagy éppen kis manufaktúrák sörkülönlegessége – jelent meg a hazai piacon, mely sokkal jobb, mint az Ursus Premium.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az elmúlt nyáron, amikor a párom kissinki rokonaihoz látogattunk el, az egyik délelőtt tikkasztó hőségben felkerestem a helyi evangélikus erődtemplomot. Fotózás közben megszomjaztam, s úgy döntöttem, beülök az ottani kocsmába s legurítok egy jó hideg sört. Nagy választék nem volt, így gondolkodás nélkül vettem ki a hűtőből egy üveg Ursust, és helyet foglaltam az asszonybosszantó teraszán. Mivel csak kevéssel múlt el dél, a helyiek vagy dolgoztak, vagy sziesztáztak a nagy melegben, így a vidéki élet csendes magányában fogyasztottam el a kolozsvári gyökerekkel rendelkező aranysárga főzetet. Illata egy tucatsöréhez hasonló, színe aranysárga. Habja lágy, mutatós, krémes és roppant tartós. Íze nem különleges, egyszóval átlagos, aromája és utóíze enyhén kesernyés, de ennek ellenére a komló mellett a malátát is érezni rajta. Úgy találtam, hogy a szokásosnál szénsavasabb, ám ettől nem lett jobb, kellemesebb vagy üdítőbb a karakter nélkülivé vált Ursus Premium.

Adatok: * gyártja: Ursus Breweries S. A. * származási hely: Románia * ára: 3,80 lej *alkoholtartalom: 5% * száraz­anyag-tartalom: 11,4ºP * IBU: 11 * összetevők: víz, árpamaláta, komló, sörélesztő * típus: pale lager * színe: aranysárga * a sör pontszáma: 6/10.

Tibodi Ferenc
(sor-csap.blogspot.com)

Sörlexikon: Porter. A stout könnyebb, finomabb változata. A felsőerjesztésű ale színvilága a sötét borostyántól a rézvörösön keresztül egészen a feketéig változik. Íze édesebb és összetettebb, mint a stouté, alkoholtartalma pedig 5% alatti. Kifejezetten a hidegebb hónapok itala, így nem szokták hűtve fogyasztani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 558
szavazógép
2020-06-17: Magazin - :

Honlap segíti a biztonságos újraindítást (Idegenforgalom az Európai Unióban)

Az Európai Bizottság üzembe helyezte az Európán belüli utazás és idegenforgalom biztonságos újraindítását segítő Re-open EU nevű, a reopen.europa.eu honlapcímen elérhető internetes platformot, amely az Európai Unió 24 hivatalos nyelvén nyújt valós idejű tájékoztatást a határok helyzetéről, valamint a tagállamokban elérhető közlekedési és idegenforgalmi szolgáltatásokról – közölte az uniós bizottság hétfőn.
2020-06-17: Magazin - :

Novemberben mutatják be az új Bond-filmet

Megint változott az új James Bond-film bemutatójának ideje, most öt nappal előbbre hozták. Számos más, nagy költségvetésű amerikai film debütálásának dátuma is módosult.