Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Önkormányzati választás Mostarban

2020. június 19., péntek, Világfigyelő

Tizenkét év után először őszre újra önkormányzati választást tartanak a hídjáról híres dél-boszniai Mostarban. A várost vezető politikusok eddig nem tudtak megállapodni a hatalom megosztásáról, ezért Bosznia-Hercegovina egyik leglátogatottabb városa vezetés, befektetések és fejlesztések nélkül maradt.

Szerdán az ország legnagyobb bosnyák pártja, a Demokratikus Akciópárt (SDA), valamint a legnagyobb helyi horvát párt, a boszniai Horvát Demokratikus Közösség (HDZ BIH) – nemzetközi közvetítést követően – megállapodott arról, hogyan is kell értelmezni a város hatalommegosztásáról szóló 2010-es alkotmánybírósági döntést. Az alkotmánybíróságnak azért kellett beavatkoznia, mert korábban a különböző városrészek, illetve választói egységek lakosai nem számuknak megfelelő arányban választhatták meg a helyi vezetést, vagyis a kevesebb lakosú városrészek ugyanannyi képviselőt delegálhattak a városvezetésbe, mint a sűrűn lakott városrészek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 968
szavazógép
2020-06-19: Világfigyelő - :

Sikeres volt a védekezés

Sikeres volt a koronavírus-járvány elleni védekezés Magyarországon, sikeresebb, mint Nyugat-Európa számtalan államában – értékelt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap Budapesten, a kormányinfón, miután 98 nap után véget ért a veszélyhelyzet.
2020-06-19: Világfigyelő - :

Franciaországi enyhítések

Franciaországban az óvodákban hétfőtől megszűnnek a koronavírus-járvány miatt kötelezővé tett távolságtartás szabályai annak érdekében, hogy minden gyerek visszatérhessen az intézményekbe – jelentette be Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter.