Nőtt a megyei munkanélküliség

2020. június 24., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A munkaerő-ügynökség jelentése szerint idén májusban Háromszéken 3,7 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, ami 0,33 százalékponttal nagyobb, mint egy hónappal korábban.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Számszerűen május végén 3157 munkanélkülit tartottak nyilván, a hónap folyamán 383 személyt vettek nyilvántartásba, 106 személyt pedig töröltek onnan. A nyilvántartott személyek közül azonban mindössze 752 jogosult munkanélküli-segélyre, vagyis magas a tartósan munkanélküliek száma, köztük pedig kétszer annyi személy vidéki, mint városi. A munkanélküliek több mint fele nem rendelkezik szakvégzettséggel, legtöbben – közel kilencszázan – a 40–49 éves korosztályból kerülnek ki. Május folyamán a munkaerő-foglalkoztatás érdekében indított program keretében 92 személynek sikerült elhelyezkednie, egyharmaduk 45 év fölötti, közel fele pedig középiskolai, illetve valamilyen líceum után szerzett képesítéssel rendelkezik. Ugyanakkor a munkaerőpiaci integrációt segítő program keretében 2020 első öt hónapjában összesen 1649 személy részesült tanácsadásban, mint munkakereső.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 761
szavazógép
2020-06-24: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Itt a határidő, hol a határidő (Pénzmosás ellen)

Egy tavalyi törvény értelmében egy éven belül minden cégnek, civil szervezetnek, közbirtokosságnak nyilatkoznia kell, hogy kik a működés valódi kedvezményezettjei. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni törvényt (2019/129.) Románia az európai uniós irányelvek alapján emelte be a hazai jogrendbe, ám ezúttal is sikerült mindent és mindenkit összezavarni. Debreczeni János adószakértővel igyekeztünk tisztázni az érintettek kötelezettségét, elsősorban a kötelezettség határidejét illetően, ám a különböző forrásból származó információk ellentmondásosak. A következőkben ennek alapján igyekszünk összefoglalni mindazt, ami a témáról jelenleg tudható.
2020-06-24: Pénz, piac, vállalkozás - :

Határon átnyúló támogatások

A magyarországi Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében 25 milliárd forintos keretösszeggel, határon átnyúló fejlesztési pályázatot hirdet a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. – közölte a szervezet az MTI-vel.