Bűnvádi eljárás Dragnea ellen

2020. június 29., hétfő, Belföld

Vádat emelt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség Liviu Dragnea ellen a Tel Drum-ügyben; a feltételezett okozott kár 31,3 millió lejre rúg. A testület péntek esti közleménye szerint az ügyészség szervezett bűnözői csoport létrehozásával, kétrendbeli hivatali visszaéléssel, alkalmatlan részvétel formájában elkövetett, európai alapok megszerzéséhez szükséges pontatlan vagy hiányos dokumentumok rosszhiszemű felhasználására való felbujtással vádolja Dragneát.

  • Fotó: psnews.ro
    Fotó: psnews.ro

Az ügyben ugyanakkor eljárást indult a Teleorman megyei tanács számos egykori tisztségviselője és a Tel Drum több alkalmazottja ellen is, illetve a Tel Drum Kft. jogi személy ellen szervezett bűnözői csoport létrehozása, folyamatosan elkövetett adócsalás (10 eset) és kétrendbeli hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt.

Az ügyészség azt állítja, hogy Liviu Dragnea létrehozott volna egy szervezett bűnözői csoportot, amelyben a helyi közigazgatásban dolgozó egyes tisztségviselők és az üzleti élet néhány képviselője vett volna részt. Ez a csoport állítólag azon dolgozott, hogy 2001 és 2017 között hivatali visszaéléssel, európai alapok csalárd módon való felhasználásával, adócsalással és nem nyilvános információk felhasználásával jelentős összegekhez jusson országos és európai alapokból finanszírozott szerződések által. A vádhatóság ugyanakkor azt állítja, Dragnea vezetésével több köztisztviselő azon dolgozott, hogy a Tel Drumot privatizálja, és több közbeiktatott személyen keresztül a Teleorman megyei tanács tulajdonából a Szociáldemokrata Párt  volt elnökének birtokába juttassa. A csoport céljai közé tartozott, hogy a Tel Drum megnyerje a 701-es megyei út 55 kilométeres szakaszának aszfaltozására kiírt, 114 millió lejes pályázatot, amelyből 13,7 millió euró európai alapokból származó összeg volt.

A vádhatóság szerint Liviu Dragnea, aki akkor a Teleorman megyei tanács elnöki tisztségét töltötte be, elérte, hogy a pályázati kiírásba olyan feltételeket szabjanak, amelyek előnyös helyzetbe hozták a Tel Drumot. Ezen túlmenően a kft. olyan bizalmas információkhoz is hozzáfért, amelyek elősegítették, hogy megnyerje a pályázatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1205
szavazógép
2020-06-29: Belföld - :

Háromszáznál kevesebb új eset

Enyhén mérséklődött vasárnapra a koronavírusos megbetegedések száma: míg pénteken 411, szombaton pedig több mint 300 új fertőzést jelentettek, vasárnap délben már kevesebb, összesen 291 új koronavírusos megbetegedésről adtak hírt a hatóságok. A hivatalos tájékoztatás szerint így 26 313-ra nőtt a fertőzöttek száma, az aktív esetek száma megközelíti az 5900-at.
2020-06-29: Belföld - :

Segítik az árvízkárosultakat

Ötmillió lej összegű kártérítést hagyott jóvá legutóbbi ülésén a kormány az elmúlt időszak áradásai által sújtott lakosság számára – ismertette Ionel Dancă.