Támogatják a testvértelepülést

2020. június 29., hétfő, Közélet

Tízezer lejjel támogatja Kovászna önkormányzata moldovai köztársasági testvértelepülését, Călărași-t. A helyi tanács által jóváhagyott támogatás a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására, hatásának csökkentésére fordítható.

A tanácshatározatot követően további procedúrát kell teljesíteni ahhoz, hogy a támogatást átutalhassák Călărași számlájára. A támogatási szerződést aláírták, de még hátravan a költségvetés-módosítás, mely ténylegesen lehetővé teszi majd a pénz átutalását – tudtuk meg Gyerő József polgármestertől.

A támogatást Călărași polgármestere, Ion Olari kérte a kovásznai városházától, Gyerő József polgármestertől. Kérése indoklásaként elmondta, a Moldovai Köztársaságban május 15-től egészségügyi szükségállapot van érvényben, amely az önkormányzatuk számára előre nem tervezett, nagy kiadást jelent. A fertőtlenítőszerek, maszkok, védőkesztyűk beszerzése, a közterek fertőtlenítése, a közösségek tájékoztatása a koronavírus-járványról sok pénzbe kerül – mindezek nem szerepeltek a város éves költségvetésében.

A kovásznai városatyák a Călărași várossal aláírt együttműködési és testvérkapcsolati egyezmény, valamint az érvényes törvényes előírások alapján hagyták jóvá a támogatást. Kovászna és Călărași együttműködési és testvérkapcsolati egyezményét 2016. március 5-én írták alá. Azóta több alkalommal kölcsönös látogatásokra került sor, a kovásznaiak könyvadományt is küldtek moldovai testvértelepülésüknek. Călărași delegációja az idei, első alkalommal megszervezett kovásznai hóünnepen is jelen volt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1205
szavazógép
2020-06-29: Közélet - Iochom István:

Aszfaltút készül Csernáton és Torja között

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően a közeljövőben aszfaltszőnyeg kerül két csernátoni útra. A versenytárgyalást megnyerő sepsiszentgyörgyi Valdek cég az alapozáshoz szükséges anyag egy részét már kiszállította a helyszínre, de a gyakori esőzések miatt nehezen haladtak a munkával.
2020-06-29: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Virágos szépségverseny másodszor

Második alkalommal hirdeti meg Sepsiszentgyörgy önkormányzata a legszebben gondozott lakókörnyezetek vetélkedőjét. A versenyre idén nem csupán a lakónegyedek zöldövezeteivel, hanem erkélyekkel, illetve kapuk előtti virágoskertekkel is be lehet nevezni.