Uniós pályázati alapokVidékfejlesztési intézkedések eredményei

2020. június 30., kedd, Gazdakör

Korábbi lapszámainkban írtunk a Vidéki Befektetéseket Finanszírozó Ügynökségtől származó adatok alapján a vidékfejlesztési terv legfontosabb megvalósításairól, különös tekintettel a fiatal gazdák megtelepedésének, illetve gazdaságok korszerűsítésének támogatásáról. Az alábbiakban további négy intézkedésnél mutatjuk be a jelenlegi helyzetet.

Mezőgazdasági termékek feldolgozásának támogatására a 4.2-es számú intézkedésnél a pályázható összeg a hétéves költségvetési időszak alatt 383 millió euró volt, amelyhez hozzáadódik a Duna-delta térségének fenntartott 10,6 millió euró. A feldolgozást támogató intézkedéseknél 50 százalékos önrész szükséges. Hazai gazdálkodók, mezőgazdasági cégek összesen 744 pályázatot tettek le 625 millió euró értékben, ami 159 százalékkal haladta meg a kiírás keretösszegét. A válogatás során 472 pályázat támogatását hagyták jóvá, de csak 322 pályázóval kötötték meg a szerződést 295 millió euró értékben. Ez az eredmény azt mutatja, hogy a feldolgozói támogatásra szánt összegnek csak 75 százalékát sikerült elkölteni.

Valamivel rosszabb a helyzet a 4.1a alfejezetnél, amelynél gyümölcsfeldolgozók létesítésére vagy korszerűsítésére lehetett támogatást igényelni. A beruházás értékének felét a pályázónak ennél az alfejezetnél is saját költségvetéséből kell fedeznie. A pályázható keretösszeg 35,4 millió euró volt, az országban 84 pályázatot tettek le 41,7 millió euró értékben. Ebből a szakemberek 52 pályázatot találtak kifizethetőnek, 26,1 millió euró értékben, ám mindeddig mindössze 15 pályázóval kötöttek szerződést 6,43 millió euró értékben, így a keretösszeg mindössze 18,7 százalékát sikerült lehívni, szerződéssel lekötni.

A vidékfejlesztési program 4.3-as intézkedésénél, öntözőberendezések létesítésére és korszerűsítésére 441 millió eurós keretösszeget szántak. Önrészt ezeknél a pályázatoknál nem kötelező biztosítani, a beruházás maximális értéke 1 millió euró lehet. A vízhasználók egyesületei összesen 537 pályázatot tettek le 532 millió euró értékben. 402 pályázatot találtak kifizethetőnek 396 millió euró értékben, eddig 344 egyesülettel kötötték meg a kifizetési szerződést, ezek végösszege 338 millió euró, a keretösszeg közel 77 százalékát sikerült lekötni szerződésekkel. Ennél az intézkedésnél rövidesen egy újabb pályázati kiírás várható 43,7 millió euró keretösszeggel.

A kisgazdaságok 15 ezer eurós támogatásánál (6.3-as intézkedés) a kifizetésekre vidékfejlesztési alapokból 251,5 millió eurót szántak. A kisgazdák nagy számban pályáztak, összesen 20 829 pályázatot töltöttek fel az országos vidékfejlesztési ügynökség számítógépes rendszerébe 312 millió euró értékben. Május elejéig 13 429 pályázatot nyilvánítottak nyertesnek 201,4 millió értékben, ez 80 százalékos lekötést jelent.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 762
szavazógép
2020-06-30: Gazdakör - Bokor Gábor:

Nincs gond a gabonákkal

Rekord gabonatermésre számít világszinten a Nemzetközi Gabona Tanács (IGC). Az IGC előrejelzése szerint a 2020–2021-es időszakban a gabonatermés világszinten több mint 2,2 milliárd tonna lesz, ami 54 millió tonnás növekedést jelent a 2019–2020-as periódushoz képest. A tanács a gabonatartalékok növekedését is előre jelzi, a pozitív elmozdulás négyévnyi stagnálás, illetve csökkenés után következhet be. Mindez a világ gabonakereskedésének rekordszintű növekedését eredményezheti. Kovászna megyében a sokéves átlaghoz hasonló lesz a gabonatermés – mondta el érdeklődésünkre Könczei Csaba agrárigazgató.
2020-06-30: Gazdakör - :

Kezdődnek az ellenőrzések

Június 24-én jelent meg az agrártárca hivatalos honlapján a mezőgazdasági miniszter rendelete, melynek értelmében a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) holnaptól, július elsejétől kezdi meg a támogatást igénylő farmerek ellenőrzését.