Kezdődnek az ellenőrzések

2020. június 30., kedd, Gazdakör

Június 24-én jelent meg az agrártárca hivatalos honlapján a mezőgazdasági miniszter rendelete, melynek értelmében a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) holnaptól, július elsejétől kezdi meg a támogatást igénylő farmerek ellenőrzését.

A helyszíni kontroll október 15-ig tart. Az APIA megbízottjai a különböző vállalások betartását szemrevételezik, ezek ellenőrzése akár jövő év tavaszáig is kinyúlhat. A 2020-as mezőgazdasági évre szóló agrártámogatások előlegét október 15-től fizetik, a teljes kifizetés december 2-ával kezdődik, a végső kifizetések határideje 2021. március 31. Az agrártámogatások kéréseit június 15-ig büntetőmegvonás nélkül fogadta az APIA. Eddig a dátumig 826 964 egységes támogatási kérést iktattak a gazdák, 9 814 937,86 hektárra kértek támogatást. Tavalyhoz képest 17 307-tel csökkent a támogatást igénylő gazdák száma. Ezzel szemben a megművelt, támogatásra jogosult mezőgazdasági területek összfelülete 170 206 hektárral nőtt. Az illetékesek szerint ez annak a jele, hogy egyre több kis parcellát vonnak egységes művelés alá, ami pozitívan hat a termelékenységre, de a piaci versenyképességre is.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 762
szavazógép
2020-06-30: Gazdakör - Incze Péter:

Vidékfejlesztési intézkedések eredményei (Uniós pályázati alapok)

Korábbi lapszámainkban írtunk a Vidéki Befektetéseket Finanszírozó Ügynökségtől származó adatok alapján a vidékfejlesztési terv legfontosabb megvalósításairól, különös tekintettel a fiatal gazdák megtelepedésének, illetve gazdaságok korszerűsítésének támogatásáról. Az alábbiakban további négy intézkedésnél mutatjuk be a jelenlegi helyzetet.
2020-06-30: Gazdakör - :

Új támogatás a termelőknek

Az elmúlt héten jelent meg az Európai Unió Hivatalos Közlönyében (s lett ezáltal hatályos) az az európai szabályzat, melynek értelmében a koronavírus-járvány sújtotta gazdák farmonként 7000 eurós támogatásban részesülhetnek.