Matuzsálemek a földeken

2020. június 30., kedd, Gazdakör

Érdekes adatokat közölt a minap Adrian Oros mezőgazdasági miniszter. A tárcavezető korosztályonként térképezte fel a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez (APIA) támogatási kérést leadó gazdák körét.

Az egyik legérdekesebb adatot a 90 és 100 év közötti korosztály jelentős létszáma jelenti, országos szinten mintegy ötezer kilencven év fölötti gazda tett le igénylést az APIA-hoz. Tavalyhoz képest ezerötszázzal nőtt a 18–25 éves korosztályba tartozó, támogatást igénylő gazdák köre – számolt be a miniszter. A 25–60 éves, szubvenciót kérő gazdák száma kétezerrel nőtt. Az idősebb korosztályokba tartozók száma viszont csökkent. A 90–100 év közötti korosztályba sorolt aktív gazdák száma tavaly 6900 volt, idén csak 5000 – áll a miniszter nyilatkozatában. Az idősebb gazdák életjáradékra jogosultak, ha gazdaságukat más gazdának adják át, így anélkül kapnak támogatást, hogy meg kellene művelniük földjeiket. Ugyanakkor sok földtulajdonos másnak adja oda területét megművelésre, de a támogatásokat ő veszi fel. Ezekről tudomásuk van, de nem léphetnek közbe, habár az uniós irányelvek szerint a támogatás azt illeti, aki megműveli a földjét – értékelte a miniszter a Profitul Agricolnak adott interjújában.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2020-06-30: Gazdakör - :

Új támogatás a termelőknek

Az elmúlt héten jelent meg az Európai Unió Hivatalos Közlönyében (s lett ezáltal hatályos) az az európai szabályzat, melynek értelmében a koronavírus-járvány sújtotta gazdák farmonként 7000 eurós támogatásban részesülhetnek.
2020-06-30: Belföld - :

Bizalmatlanság és bizonytalanság között

Egy júniusi felmérés hétfőn közölt eredményei szerint az erdélyi magyarok jobban tartanak az új típusú koronavírus-járvány gazdasági hatásaitól, mint a megbetegedéstől. A járvány viszonylag enyhe egészségügyi, illetve negatív gazdasági hatásai következtében nagyon magas a bizonytalanság, a bizalmatlanság, a kiábrándultság, a frusztráció az erdélyi magyarok körében, sokan megkérdőjelezik a koronavírus létezését – derül ki a kutatás összesítőjéből.