Bizalmatlanság és bizonytalanság között

2020. június 30., kedd, Belföld

Egy júniusi felmérés hétfőn közölt eredményei szerint az erdélyi magyarok jobban tartanak az új típusú koronavírus-járvány gazdasági hatásaitól, mint a megbetegedéstől. A járvány viszonylag enyhe egészségügyi, illetve negatív gazdasági hatásai következtében nagyon magas a bizonytalanság, a bizalmatlanság, a kiábrándultság, a frusztráció az erdélyi magyarok körében, sokan megkérdőjelezik a koronavírus létezését – derül ki a kutatás összesítőjéből.

  • Fotó: Jurnalul.md
    Fotó: Jurnalul.md

A kolozsvári SoDiSo Research közvélemény-kutató cég június 5–17. között online kérdőíves felmérést végzett az Erdélyben élő, magyar etnikumú, felnőtt korú lakosság körében a járvány hatásairól. A beérkezett 3068 válasz alapján megállapította: júniusra csökkent a válaszadók amiatti aggodalma, hogy elkapják a fertőzést. Míg ezt áprilisban a megkérdezettek 22 százaléka tartotta valószínűnek, mára már csak 16 százalék gondolja úgy, hogy nem tudja elkerülni a megbetegedést. A válaszadók 73 százaléka nem tartja valószínűnek, hogy megfertőződik.

A megkérdezettek relatív többsége – 32 százaléka – vélte úgy, hogy hosszabb ideig együtt kell élnünk a vírussal, míg oltás nem lesz rá. Nagyon jelentős viszont – 29 százalék – azoknak az aránya, akik megkérdőjelezik a vírus, a járvány létezését.

A járvány negatív gazdasági hatásai enyhén mérséklődtek: a februárban foglalkoztatottak mintegy 80 százaléka ismét dolgozott májusban. Ez jelentős előrelépés az áprilisi 63 százalékhoz képest. Májusban a válaszadók 10 százaléka volt kényszerszabadságon vagy munka nélkül. Továbbra is nagyon magas (61 százalék) azok aránya, akik saját pénzügyi helyzetük romlására számítanak a járvány miatt.

A kormány intézkedéseinek a megítélése az elmúlt hónapokban gyökeresen megváltozott. Míg április elején a válaszadók 68 százaléka egyetértett a kormány járványügyi intézkedéseivel, 81 százaléka pedig még a kijárási korlátozásokat is helyeselte, mára a megkérdezettek 71 százaléka elégedetlen az egészségügyi helyzet kezelésével, 82 százalékuk pedig elégtelennek tartja a kormány gazdasági intézkedéseit.

A felmérést készítő SoDiSo Research „a hatékony óvintézkedések paradoxonjának” tekintette, hogy a sikeres korlátozások visszatekintve szükségtelennek látszanak. SoDiSo Research közölte: a módszertani közelítések ellenére a felmérés nem minősül reprezentatívnak, de eredményei jó becslésnek tekinthetők az internethasználó, legalább általános iskolai végzettséggel rendelkező 18–80 éves erdélyi magyar populációra.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2020-06-30: Gazdakör - :

Matuzsálemek a földeken

Érdekes adatokat közölt a minap Adrian Oros mezőgazdasági miniszter. A tárcavezető korosztályonként térképezte fel a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez (APIA) támogatási kérést leadó gazdák körét.
2020-06-30: Belföld - :

Gyakori vendég a vadonból

Kilencszer riasztották előző hét végén Hargita megye különböző településeiről a hatóságokat medvék felbukkanása miatt.