Bizalmatlanság és bizonytalanság között

2020. június 30., kedd, Belföld

Egy júniusi felmérés hétfőn közölt eredményei szerint az erdélyi magyarok jobban tartanak az új típusú koronavírus-járvány gazdasági hatásaitól, mint a megbetegedéstől. A járvány viszonylag enyhe egészségügyi, illetve negatív gazdasági hatásai következtében nagyon magas a bizonytalanság, a bizalmatlanság, a kiábrándultság, a frusztráció az erdélyi magyarok körében, sokan megkérdőjelezik a koronavírus létezését – derül ki a kutatás összesítőjéből.

  • Fotó: Jurnalul.md
    Fotó: Jurnalul.md

A kolozsvári SoDiSo Research közvélemény-kutató cég június 5–17. között online kérdőíves felmérést végzett az Erdélyben élő, magyar etnikumú, felnőtt korú lakosság körében a járvány hatásairól. A beérkezett 3068 válasz alapján megállapította: júniusra csökkent a válaszadók amiatti aggodalma, hogy elkapják a fertőzést. Míg ezt áprilisban a megkérdezettek 22 százaléka tartotta valószínűnek, mára már csak 16 százalék gondolja úgy, hogy nem tudja elkerülni a megbetegedést. A válaszadók 73 százaléka nem tartja valószínűnek, hogy megfertőződik.

A megkérdezettek relatív többsége – 32 százaléka – vélte úgy, hogy hosszabb ideig együtt kell élnünk a vírussal, míg oltás nem lesz rá. Nagyon jelentős viszont – 29 százalék – azoknak az aránya, akik megkérdőjelezik a vírus, a járvány létezését.

A járvány negatív gazdasági hatásai enyhén mérséklődtek: a februárban foglalkoztatottak mintegy 80 százaléka ismét dolgozott májusban. Ez jelentős előrelépés az áprilisi 63 százalékhoz képest. Májusban a válaszadók 10 százaléka volt kényszerszabadságon vagy munka nélkül. Továbbra is nagyon magas (61 százalék) azok aránya, akik saját pénzügyi helyzetük romlására számítanak a járvány miatt.

A kormány intézkedéseinek a megítélése az elmúlt hónapokban gyökeresen megváltozott. Míg április elején a válaszadók 68 százaléka egyetértett a kormány járványügyi intézkedéseivel, 81 százaléka pedig még a kijárási korlátozásokat is helyeselte, mára a megkérdezettek 71 százaléka elégedetlen az egészségügyi helyzet kezelésével, 82 százalékuk pedig elégtelennek tartja a kormány gazdasági intézkedéseit.

A felmérést készítő SoDiSo Research „a hatékony óvintézkedések paradoxonjának” tekintette, hogy a sikeres korlátozások visszatekintve szükségtelennek látszanak. SoDiSo Research közölte: a módszertani közelítések ellenére a felmérés nem minősül reprezentatívnak, de eredményei jó becslésnek tekinthetők az internethasználó, legalább általános iskolai végzettséggel rendelkező 18–80 éves erdélyi magyar populációra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 432
szavazógép
2020-06-30: Gazdakör - :

Matuzsálemek a földeken

Érdekes adatokat közölt a minap Adrian Oros mezőgazdasági miniszter. A tárcavezető korosztályonként térképezte fel a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez (APIA) támogatási kérést leadó gazdák körét.
2020-06-30: Belföld - :

Gyakori vendég a vadonból

Kilencszer riasztották előző hét végén Hargita megye különböző településeiről a hatóságokat medvék felbukkanása miatt.